Nyheter

Dam / 2 mars 2023

Tomas Axnér: ”Behöver spela mot den här typen av motstånd”

Dubbla landskamper mot de regerande olympiska mästarna Frankrike står på veckans schema för det svenska damlandslaget. Först ut är mötet på fredag klockan 21.10. 

Sedan Tomas Axnér tog över Sveriges landslag 2020 har de blågula damerna spelat fyra matcher mot Frankrike. I EM 2020 föll man med 25–31. I OS i Tokyo ett drygt halvår senare spelade man oavgjort 28–28 i gruppspelet, för att sedan förlora 27–29 i semifinal. Det senaste mötet spelades i spanska Granollers, där Sverige och Frankrike gjorde upp i VM-kvartsfinal. Även den gången gick fransyskorna segrandes (31–26).

Därför blir veckans två landskamper mot Frankrike på bortaplan är intressant värdemätare för Sverige, som senare i vår avslutar landslagssäsongen dubbla matcher mot Danmark.

Faktum är att Sverige inte har besegrat Frankrike sedan 2014.

– Vi var ganska nära dem i OS. I VM-kvartsfinalen 2021 hade vi ledning i paus men orkade inte på slutet. Jag hoppas och tror att vi kan göra match av det här och helst av allt vill vi vinna matcherna. Det är en målsättning vi har, säger Axnér som fortsätter:

– Vi behöver spela mot den här typen av motstånd hela tiden, för att någonstans känna var ribban ligger i ett mästerskap. Just nu är vi rankade fyra i världen och som jag upplever det har vi tre nationer före oss, och det är Norge, Frankrike och Danmark. De är dem vi måste ikapp och förbi om vi ska medaljer.

Truppen till veckans landskamper består av en rutinerad stomme i form av Johanna Bundsen, Linn Blohm, Anna Lagerquist, Nathalie Hagman, Jamina Roberts och Carin Strömberg, som alla spelat minst åtta mästerskap. Totalt är det 20 spelare på plats i Strasbourg, där fredagens landskamp spelas. Söndagens möte spelas i Montbeliard.

– Spelarna har rest mycket och kommer hit med alla möjliga skavanker och blåmärken. Vi får se hur vi belastar spelarna. Men tanken är att vi går ”all in” i båda matcherna.

Värt att notera är att fyra spelare födda 2002 också tar plats: Jennifer Johansson, Charité Mumbongo, Nina Koppang och Tyra Axnér. Generationen 2002/03 är en av de bästa årskullarna i svensk damhandboll på senare år. 2019 tog de silver i U17-EM, bland annat efter att ha besegrat Frankrike i semifinal.

– De har slagit Frankrike och det är positivt om inte annat, konstaterar Axnér som fortsätter:

– Det är fyra spelare som har varit framträdande i det landslaget och som har lite olika kvaliteter. Charité har fina defensiva egenskaper, som är ganska unikt för att vara så ung. Jennifer är en jätteduktig kantspelare med fin skottprocent i SHE. Det ska bli kul att ge henne mer speltid här. Koppang och Tyra har otroligt fina spetskvaliteter i explosivitet och skott. Det är en spännande kvartett.

På mittsex-positionen återfinns en A-landslagsdebutant. Olivia Löfqvist, som under säsongen spelat Champions League för sitt Storhamar, är uttagen. Mellan 2015 och 2022 representerade Löfqvist Lugi.

– Det är viktigt att man ser spelarna mot den typen av motstånd och ser att det funkar. Olivia har ett försvarsspel som passar väldigt bra i vårt tänk, där hon verkligen kan ta höjd och spela med träff. Hon har en aggressivitet och ett fotarbete som många ur den generationen Lugi-spelare är uppfostrade med. Det ska bli spännande att se henne i den här miljön, avslutar Axnér.

3 mars: Frankrike (21.10, Rhénus, Strasbourg)
Länk till webbsändning

5 mars: Frankrike (17.15, Axone, Montbeliard)
Länk till webbsändning

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån