Nyheter

Dam / 12 november 2022

Tomas Axnér: ”Krävs en extremt bra prestation”

Efter tisdagens förlust mot Danmark väntar en nytt nordiskt möte för Sverige i EM. De regerande världs- och europamästarna Norge utgör det första motståndet för Sverige i huvudrundan i Ljubljana. 

– Ambitionen är att göra vårt yttersta. Det kommer bli en tuff match, säger förbundskapten Tomas Axnér. 

Avkast mellan Norge och Sverige på lördagsaftonen sker klockan 20.30 i Ljubljana. Senast lagen möttes, vilket var i VM förra året i Spanien, slutade det oavgjort 30–30.

Faktum är att Sverige var det enda laget som lyckades ta poäng av Norge i fjolårets VM. Förbundskapten Tomas Axnér vet vilket slags motstånd som väntar på lördagen.

– Det är ju världens bästa handbollslag vi ska spela mot. De har världsstjärnor på flera positioner. Det kommer krävas en extremt bra prestation om vi ska kunna slå dem, konstaterar Axnér.

– Ambitionen är att göra vårt yttersta, slipa på detaljerna och ta våra chanser. Det kommer bli en tuff match, fortsätter förbundskaptenen.

Norge har hittills i EM gjort 102 mål och släppt in 66. Laget gick vidare till huvudrundan med målskillnaden +19. Enligt Axnér finns de största hoten i det norska laget på nio meter.

– Vi möter en exceptionellt stark niometerslina i Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal och Henny Reistad. Alla tre skulle kunna utses till världens bästa handbollsspelare utan att någon protesterar. Vi behöver verkligen få till en maxinsats bakåt för att klara av dem.

Men det är inte bara i försvarsspelet som Sverige behöver få till en fullträff. För att vinna matchen krävs det också att man får hål på Norges målvaktsduo Katrine Lunde och Silje Solberg. Den sistnämnda har hittills 33 räddningar på 69 avslut, vilket ger en räddningsstatistik på 47%.

– Vi vet att de är otroligt duktiga målvakter. Många av våra spelare har mött dem flera gånger och vi ska försöka använda oss av det vi vet om dem sedan tidigare. Vi ska inte bli alltför stressade över vem som står i mål, berättar Sveriges spelfördelare Jenny Carlson.

Utöver Norge möter Sverige även Ungern och Kroatien i huvudrundan. De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal, vilket eventuellt kan avgöras via inbördes möten eller målskillnad.

– Om vi hamnar på samma poäng som Slovenien och Danmark blir det inbördes tabell. Då har vi flest plusmål sedan tidigare. Det var en fördel för oss att Slovenien slog Danmark, berättar Axnér som samtidigt lyfter ett varningens finger för Sveriges övriga motståndare i huvudrundan.

–Vi såg hur nära Ungern var att ta poäng av Danmark i onsdags. Det kommer krävas bra prestationer av oss i varje match om vi ska gå vidare.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån