Nyheter

Dam / 17 februari 2020

Tre debutanter när Sverige OS- och EM-kvalar

De svenska damerna kvalar i mars till både OS och EM och förbundskaptenen Henrik Signell har i dag presenterat sina trupper. Några spelare är tillbaka i landslaget, tre andra kan få dra på sig landslagströjan för första gången. 

– Målet är att vi om en dryg månad är klara för både OS och EM, säger Signell. 

Efter sjundeplatsen i VM i Japan i december samlas den 16 mars damlandslaget igen. Fem matcher i tre länder väntar i jakten på biljetter till såväl OS i Tokyo i sommar som EM i Danmark och Norge i vinter.

Först ut är OS-kvalet där Sverige ställs mot Spanien, Argentina och Senegal (20–22 mars) och veckan efter väntar Tjeckien i ett dubbelmöte (25 och 29 mars), ett Tjeckien som liksom Sverige har full pott efter två matcher.

– Vi vill vara med i alla stora mästerskap och vi har satt oss i ett läge där vi har goda chanser att få spela både OS och EM 2020 under året. Nu är det upp till oss att leverera på planen och visa att vi har i mästerskapen att göra, säger förbundskaptenen Henrik Signell som totalt har tagit ut 21 spelare till de två veckorna.

– Spanien slutade tvåa i VM och blir förstås en riktigt tuff motståndare, särskilt eftersom det blir bortaplan för oss. Samtidigt har vi med oss att vi tog in ett niomålsunderläge i VM och fick med oss en poäng från mötet med dem där. Argentina har vi mött i både VM 2017 och 2019 och jag tycker att vi har bra koll på dem medan vi inte har mött Senegal tidigare. Ett lurigt och oortodoxt spelande lag, men jag tycker ändå att vi ska ses som favoriter i den matchen.

17 spelare åker med till OS-kvalet i Spanien. Lagkaptenen Sabina Jacobsen, högersexan Emma Fernis och Johanna Westberg är tillbaka i landslaget efter skador och barnafödande, samtidigt som Lugis Clara Lerby, 20, och Sävehofs Nina Dano, 19, debuterar i a-landslaget. Dano, fostrad i Torslanda, blir därmed den första spelaren född på 2000-talet att spela i a-landslaget på damsidan.

Vänstersexan Lerby blev överraskad när hon fick samtalet från Signell:

– Jag visste ju att Marie (Wall) inte är med och jag har ju alltid drömt om att få spela i A-landslaget, men det kom ändå som en fullständig överraskning. Jag började gråta, så glad blev jag. Det ska bli jättekul att få åka till Spanien med så duktiga medspelare och få dra på sig landslagströjan för första gången i seniorsammanhang, säger 20-åringen från Trelleborg som via Kungälv hamnade i Lund och Lugi.

– Det ska bli oerhört intressant att se Clara och Nina i det här sammanhanget. Båda har varit nyckelspelare i U-landslagen de senaste åren och är framtidsspelare. Clara har tagit ytterligare kliv sedan hon kom till Lugi och är en vass kontringsspelare medan Nina har presterat riktigt bra i Champions League och visat att hon har ett internationellt snitt, säger Signell.

– Sen ska det bli kul att se Johanna Westberg igen som har gjort det bra i Danmark sedan hon kom tillbaka efter att ha blivit mamma.

Från VM-truppen i december saknas bland annat Jamina Roberts och Marie Wall, som båda är gravida, samt Bella Gulldén.

– Jag har alltid älskat att spela i landslaget och därför känns det jättetråkigt att inte kunna vara med den här gången. Min fot mår inte bra och har inte gjort så på länge och när jag känner att jag inte kan göra mig själv rättvisa på planen är jag inte en tillgång i OS- och EM-kvalet med ett så tätt matchande. Jag hoppas att jag under våren kan hitta tillbaka till den form som gör att jag kan vara med och konkurrera om en landslagsplats igen, säger Gulldén, som har spelat 14 mästerskap och 214 landskamper för Sverige.

Till EM-kvaltruppen veckan efter ersätts Martina Thörn, Sabina Jacobsen, Nathalie Hagman och Emma Fernis av debutanten Sofie Börjesson, Johanna Forsberg, Daniela Gustin samt Mathilda Lundström. Gustin är därmed tillbaka i landslaget för första gången sedan korsbandsskadan hon ådrog sig i EM i Frankrike i december 2018.

– Jag tror ju att det är vi och Tjeckien som kommer att ta EM-platserna från vår grupp, men vi kommer att göra allt vi kan för att slå Tjeckien och vinna gruppen. Men det är en tuff motståndare som till exempel kom åtta i näst senaste VM, förhoppningen är dock att vi får vårt spel att klaffa så bra så att vi i slutet av mars är klara för både OS och EM, säger Signell.

SVERIGES TRUPP TILL OS-KVALET I SPANIEN

20 mars: Spanien
21 mars: Argentina
22 mars: Senegal

Målvakter: 
Filippa Idéhn, Silkeborg-Voel KFUM, 121 A-landskamper/8 mål
Martina Thörn, Århus United, 23/0
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 8/0

Vänstersex: 
Oliva Mellegård, Köpenhamn Håndbold, 59/128
Clara Lerby, Lugi HF, debutant

Mittsex: 
Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold, 98/244
Anna Lagerquist, Nykøbing-Falster HK, 56/81

Högersex: 
Nathalie Hagman, Odense Håndbold, 153/483
Emma Fernis, IK Sävehof, 34/47

Vänsternio: 
Johanna Westberg, Nykøbing-Falster HK, 64/116
Mikaela Mässing, Thüringer HC, 29/99

Mittnio: 
Carin Strömberg, Viborg HK, 88/103
Melissa Petrén, Horsens Håndbold, 16/40

Högernio: 
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 58/92
Emma Lindqvist, H65 Höör, 19/20
Nina Dano, IK Sävehof, debutant

Försvar: 
Sabina Jacobsen, CSKA Moskva, 136/134
OS-kvalet spelas i Polideportivo Pla de l’Arc, Lliria, Spanien, och de två bästa lagen kvalificerar sig för OS i Tokyo. Matchtider är ännu inte fastställda. Landslaget samlas i Valencia den 16 mars.

SVERIGES TRUPP TILL EM-KVALET MOT TJECKIEN

25 mars: Tjeckien (Zubri, 20.15)
29 mars: Tjeckien (Skövde, 16.00)

Målvakter: 
Filippa Idéhn, Silkeborg-Voel KFUM, 121 A-landskamper/8 mål
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 8/0
Sofie Börjesson, IK Sävehof, debutant

Vänstersex: 
Oliva Mellegård, Köpenhamn Håndbold, 59/128
Clara Lerby, Lugi HF, debutant

Mittsex: 
Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold, 98/244
Anna Lagerquist, Nykøbing-Falster HK, 56/81
Johanna Forsberg, IK Sävehof, 17/18

Högersex: 
Daniela Gustin, Horsens Håndbold, 31/67
Mathilda Lundström, Skuru IK, 34/34

Vänsternio: 
Johanna Westberg, Nykøbing-Falster HK, 64/116
Mikaela Mässing, Thüringer HC, 29/99

Mittnio: 
Carin Strömberg, Viborg HK, 88/103
Melissa Petrén, Horsens Håndbold, 16/40

Högernio: 
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 58/92
Emma Lindqvist, H65 Höör, 19/20
Nina Dano, IK Sävehof, debutant
Landslaget reser från Valencia till Zubri den 23 mars och till Skövde den 26 mars. De två bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig för EM i Norge och Danmark i december. Kvalet avslutas i maj.
Resultat, tabell och spelschema

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån