Nyheter

Dam / 15 oktober 2023

Tyra Axnér: ”Lärt mig mycket på kort tid”

21-åriga Tyra Axnér är en av de yngsta spelarna i landslaget. Hennes unga ålder till trots är hon inne på sin tredje säsong som utlandsproffs.

– Jag har lärt mig mycket på kort tid, säger vänsternian om hennes första månader i nya laget Nykøping Falster. 

Det var sommaren 2022 som Tyra Axnér gjorde ett klubbyte inom den danska högstaligan. I jakt på mer speltid blev det en flytt från Ikast till Nykøping Falster.

– Jag såg en möjlighet att kunna utvecklas ännu mer i Nykøping. I Ikast var vi två stycken med samma spelstil på samma position. Träningsmiljön var fantastiskt bra, men det blev ganska lite speltid för mig på matcherna. Det var tufft psykiskt att sitta mycket på bänken för att sedan försöka prestera de sista minuterna. Jag lärde mig väldigt mycket i Ikast men när möjligheten kom att flytta tog jag den, berättar Axnér.

Hennes debutsäsong i Nykøping kulminerade på våren då de nådde final i EHF European League. För motståndet stod just hennes gamla lagkamrater i Ikast. Europacupfinalen i österrikiska Graz slutade 24–31 till Ikast.

– Det var väldigt speciellt för mig. Jag deltog i samma Final4 säsongen innan med Ikast. Det var otroligt coolt och häftigt att vi gick så långt. Sen blev det en kul kväll med alla danskor på samma plats. Det var trevligt att hänga lite med mina gamla polare.

I seriespelet i Danmark står Axnér noterad för 27 mål på sju matcher.

Hur trivs du i Nykøping?

– Jag trivs bra. Det var skönt att inte behöva flytta den här sommaren. I stället kunde jag fokusera på att bygga upp min fysik. Det känns som att vi har haft en bra säsongsstart. Jag har lärt mig mycket på kort tid.

I torsdags segrade Sverige på hemmaplan i EM-kvalpremiären. 37–20 skrevs slutsiffrorna i Uppsala mot Färöarna.

– I första halvlek hade vi lite problem med vissa grejer bakåt. I andra halvlek fick vi bättre betalt för den fysiken som vi lade på. De blev tröttare och tröttare, menar Axnér som fick sin handbollsuppväxt i klassiska Lugi HF.

2 307 åskådare noterades i matchprotokollet. Vad säger du om stämningen som var i hallen?

– Fantastiskt bra. Det ger otroligt mycket att få det publikstödet. Det är kul att handbollen är så uppskattad av så många. Med så mycket publik är det extra speciellt att springa in med Sverige-tröjan på sig. Sen är det alltid kul att ta foton och ge autografer efter matchen med söta barn.

Till vintern stundar ett hemmamästerskap. Jag gissar att det vore en dröm att få representera Sverige i ett hemma-VM?

– Ja, såklart drömmer man om det. Men det är hård konkurrens, så det gäller att prestera. För egen del handlar det om att försöka hitta ett lugn i mig själv och sen bara köra på.

På söndag klockan 16.00 spelas veckans andra EM-kvalmatch. Luxemburg väntar på bortaplan.

– Jag har aldrig varit i Luxemburg innan. Så det ska bli kul att se ett nytt land. Jag har höga förväntningar, säger Axnér med skratt.

– Spelmässigt ska vi fokusera på oss själva. Vi ska göra det vi är duktiga på och få igång vårt spel. Sen är det bara att köra.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån