Nyheter

Dam / 25 november 2017

Uddamålsförlust borta mot Danmark

Lika i halvtid och dramatiskt ända till slutsignal. Danmark drog dock det längsta strået i den första av två landskamper inför VM. 26–25 slutade matchen till dansk fördel.
– Vi gör en helt okej match, även om vi alltid vill vinna, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •Två matcher på tre dagar mot Danmark – den första spelades i Arena Nord i Fredrikshamn under lördagen och blev en jämn och sevärd batalj.
Sverige inledde målskyttet genom Nathalie Hagman, men sett till ett några minuter längre perspektiv så var det Danmark som inledde matchen bäst. 5–2 stod det till hemmalaget innan Sverige gör fyra raka mål och tar tillbaka ledningen.
Danmark hade chansen att gå till halvtidsvila i ledningen, men Johanna Bundsen, som vaktade det svenska målet i första halvleken, räddade det danska skottet med 20 sekunder kvar. Sverige kontrade, Daniela Gustin skickade in ledningsmålet, men Danmark hann med ett avslut som i sista sekunden letade sig in och betydde 14–14 i halvtid.
Halvvägs in i andra halvleken gjorde danskorna ett ryck fram till 21–17 samtidigt som svenska försvarschefen Sabina Jacobsen satt utvisad. Fyra raka svenska mål och ett starkt målvaktsspel av Filippa Idéhn gjorde dock att Sverige genom att göra 4–0 kunde kvittera till 21–21.
Därefter kopplade Danmark ett nytt grepp genom att snabbt göra tre raka mål. Sverige närmade sig igen, bland annat efter både straffmål och en underjamare rätt upp i bortre krysset från Bella Gulldén och fick tio sekunder på sig att kvittera efter att Filippa Idéhn gjort en ny räddning. Sverige kom inte loss till ett avslut, men fick ett frikast på slutsignal, som dock gick över.
– Inställnings- och viljemässigt gick vi så klart för att vinna matchen, men gick inte fullt ut taktiskt för att vinna utan höll oss till den plan vi hade inför matchen, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
– Jag tycker att deras målvakt (Sandra Toft) var den stora skillnaden, vi missade sex, sju frilägen. Men vi tar med oss mycket positivt, liksom en del saker som vi behöver slipa ytterligare på.
Sexmålsskytten Nathalie Hagman, som fick priset som Sveriges bästa spelare, berömmer också Toft i det danska målet.
– Hon gör en jättebra match i dag och hade vi dragit till lite fler bollar hade vi vunnit i stället. Jag är lite besviken just nu, hade gärna sett att vi vunnit den här matchen. Samtidigt har vi också många bra saker att ta med oss från den här matchen.
DANMARK–SVERIGE 26–25 (14–14)
Danmark: Stine Jørgensen 6, Louise Burgaard 4, Line Haugsted 3, Mette Tranborg 3, Kathrine Heindahl 2, Trine Østergaard 2, Lotte Grigel 2, Line Jørgensen 2, Maria Fisker, Fie Woller
Sverige: Bella Gulldén 7, Nathalie Hagman 6, Hanna Blomstrand 3, Johanna Westberg 2, Emma Fernis 2, Olivia Mellegård, Loui Sand, Ulrika Toft Hansen, Daniela Gustin, Jamina Roberts.
Utvisningar, Danmark: 4 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Karina Christiansen & Line Hesseldal Hansen, Danmark.
Publik: 2 157 (Arena Nord, Fredrikshamn).
KOMMANDE LANDSKAMPER
VM-genrep:
27 november: Danmark, Arena Älvshögsborg, Trollhättan (19.15)
VM i Tyskland: 
2 december: Polen (18.00)
3 december: Ungern (18.00)
5 december: Tjeckien (18.00)
7 december: Argentina (18.00)
8 december: Norge (20.30)
Samtliga Sveriges matcher i gruppspelet spelas i Egetrans Arena i Bietigheim-Bissingen och sänds på Kanal 5.
• Etta, tvåa, trea eller fyra i gruppen: Åttondelsfinal 10 december eller 11 december (Arena Leipzig)
• Femma i gruppen: Placeringsmatcher 10 december och 11 december (Arena Leipzig)
• Sexa i gruppen: Placeringsmatcher 10 december och 11 december (Getec Arena, Magdeburg)
• Ev kvartsfinal: 12 december (Arena Leipzig) eller 13 december (Getec Arena, Magdeburg)
• Ev semifinal: 15 december (Barclaycard Arena, Hamburg)
• Ev final eller bronsmatch: 17 december (Barclaycard Arena, Hamburg)
Text: Daniel Vandor
Foto: Bobbo Lauhage/IBL
Bilden: Nathalie Hagman blev efter Bella Gulldén Sveriges bästa målskytt i matchen. Sex mål kom från Hagmans vänsterhand.