Dam / 3 december 2019

Viktig seger mot Japan

Det svenska segertåget tuffar vidare. Tisdagens luriga möte med värdnationen Japan slutade 34–26 (20–13) i svensk favör efter ett klockrent anfallsspel i närmare 60 minuter. Bästa målskytt blev Linn Blohm med sju fullträffar från linjen.
– Jag är jättestolt över tjejerna som gjorde det vi pratade om inför matchen till punkt och pricka, sade förbundskapten Henrik Signell till TV6.

Det gick sannerligen undan mellan värdnationen Japan och Sverige i gruppspelets tredje omgång. Den första halvleken bjöd på ett rasande tempo där Japan inledde bäst mot ett slarvigt Sverige.

Flera tekniska fel och bolltapp bäddade för tidig hemmaledning. Japan sprang snabbt iväg till en tremålsledning. Efter 1–4 valde Sverige att ta matchens första timeout.

Sverige jobbade sig sedan snabbt in i matchen och tog över den fullständigt. I övertalsspel kvitterade Marie Wall till 6–6 i öppen kasse. Snabbt därefter gav Filippa Idéhn Sverige ledningen på samma vis. Japan svarade med timeout.

Vid ställning 7–6 skruvades tempot upp ytterligare. De kommande minuterna präglades av flertalet andra fas-mål, och det var Sverige som stod för merparten.

– Det är ett högt tempo. Men det räknade vi med inför. Det gäller bara att fortsätta i det här spåret så ska det gå bra, sade Melissa Petrén i halvtid till TV6.

Melissa Petrén gjorde fem mål och sex assist i matchen mot Japan. Samarbetet med Linn Blohm fungerade oerhört bra och duon stod för tolv mål tillsammans.

Den första halvleken slutade hela 20–13 till Sverige som gick ut i paus nöjda efter den darriga starten.

– En jättebra halvlek. Vi låg under med fyra men leder med nu sju. Det går fort där ute. Nu gäller det att vara uppmärksam på eventuella förändringar från deras sida, sa förbundskapten Henrik Signell i paus till TV6.

Japan klev ut till andra halvleken laddade och stod även för en vass start. Sveriges sjumålsledning från paus minskades till bara fyra mål. Men närmare än så kom inte japanskorna.

Sverige växlade upp igen och spelade ett disciplinerat och fokuserat anfallsspel. Efter 40 minuter var ordningen återställd och ledningen sju bollar stor igen.

– Jag är väldigt nöjd med anfallsspelet och trycket som vi har idag. Samarbetet med mittsex funkade bra. De var aggressiva men öppnade upp ytor som vi utnyttjade väldigt bra, fortsatte en nöjd Signell.

I den 58:e minuten Carin Strömberg gjorde Sveriges 34:e mål. Två snabba repliker fastställde sedan slutresultatet 34–26 (20–13). Fina slutsiffror för Sverige som därmed går upp i delad gruppledning med Ryssland.

På torsdag väntar nästa match mot Argentina. Avkast är 12.30. På fredag samma tid spelas sedan gruppspelets sista omgång, då Blågult ställs mot suveräna Ryssland.

– Vi kommer förbereda oss på samma sätt. Argentina ligger inte lika offensivt i försvaret. Det kan vara bra och viktigt att spela mot ett traditionell 6-0-försvar. Sen väntar en jätteviktig match mot Ryssland där vi kan skaffa oss ett riktigt bra utgångsläge inför huvudrundan, avslutade Signell till TV6.

SVERIGE–JAPAN 34–26 (20–13)

Sverige: Linn Blohm 7, Melissa Petrén 5, Jamina Roberts 4, Bella Gulldén 4, Marie Wall 3, Filippa Idéhn 2, Mikaela Mässing 2, Nathalie Hagman 2, Carin Strömberg 2, Olivia Mellegård, Hanna Blomstrand, Johanna Forsberg.
Japan: Yuki Tanabe 5, Haruno Sasaki 4, Hitomi Tada 3, Natsumi Akiyama 3, Mana Ohyama 2, Shiori Nagata 2, Yui Sunami 2, Asuka Fujita 2, Mayuko Ishitate, Tomomi Kawata, Chie Katsuren.
Målutveckling: 1–3 (5 min), 3–6 (10 min), 9–8 (15 min), 13–10 (20 min), 17–10 (25 min), 19–12 (30 min), 21–14 (35 min), 24–17 (40 min), 27–20 (45 min), 30–21 (50 min), 32–24 (55 min), 34–26 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Japan: 4 x 2 min.
Domare: Samir Kirchen & Samir Makhlouf, Tunisien.
Publik: 2 100 (Park Dome, Kumamoto, Japan).