Nyheter

Dam / 6 december 2021

VM med Mässing, del 3

En hel del dramatik utlovas när gruppspelet ska avslutas under måndag och tisdag kväll. Mikaela Mässing ser fram emot stormatcherna som enligt henne kan avgöra ett och annat VM-öde, inklusive Sveriges.

– Om vi ska ha en chans att ta oss vidare måste vi slå Nederländerna. Den är absolut avgörande, säger Mässing i tredje delen av ”VM med Mässing”.

Under helgen fortsatte den blågula kontringsmaskinen att gå på högvarv. Puerto Rico besegrades med 48–10 vilket var helt väntat enligt knäskadade Mikaela Mässing som bevakar världsmästerskapet från hemmaplan.

Som de allra flesta imponerades Mässing av Nathalie Hagman som slog sitt gamla rekord för flest mål i en och samma match. Mot Puerto Rico satte hon 19 bollar i nät.

– Handbollsmatchen i sig går inte till historien, men det gör ju Hagman. Jag tycker det kul att Axnér (Tomas) bjöd på det i sista time-outen när han sade att ”vi ger henne två till”. Det var jätteroligt att se, berättar Mässing som inte är särskilt förvånad att just Hagman är rekordinnehavare.

– Hon är ju en helt otrolig målgörare. Hon är alltid där bollen är och kan göra mål från alla vinklar. Det är kul att se henne med det självförtroendet.

Vad tar du med dig i övrigt från helgens matcher?

– Inte så mycket faktiskt. Det var inte särskilt rolig handboll. Men jag tycker Ungern visade att de är att räkna med. Jag såg deras match mot Tjeckien och de spelade bra. Men tycker jag det var överraskande att se Österrike förlora mot Argentina, samtidigt som det var kul att se Argentina vinna mot ett europeiskt motstånd. Sen var det också ovanligt ojämnt mellan Slovenien och Frankrike (18–29).

Just Ungern och Tyskland möts i en oviss gruppfinal på måndag kväll.

Vem tror du vinner och går vidare till huvudrundan med full pott?

– Det är jättesvårt att säga. Spelarna känner varandra bra. Många av dem spelar tillsammans i FTC. Men jag har pekat ut Tyskland som en bubblare så jag står fast vid det. Jag tror dem tar det.

En liknande match spelas på tisdag kväll då Sverige och Nederländerna gör upp om två blytunga poäng. Enligt Mässing måste Sverige vinna om medaljdrömmen ska leva kvar.

– Ja, om vi ska ha en chans att ta oss vidare från huvudrundan måste vi slå Nederländerna. Den är absolut avgörande.

Är du nervös inför en sådan viktig match?

– Jag är jättenervös men jag tror stenhårt på Sverige. Jag tycker de ser ut att trivas bra med varandra. Sen har fått till kontringsspelet. Men det har i och för sig Nederländerna också. Det blir spännande att se vilka som vinner kontringsmatchen.

Vilka spelare måste Sverige se upp med?

– Det finns en i mitt klubblag, Köpenhamn. Larissa Nusser, en fantastisk handbollsspelare. Hon har mycket fart och ett brett register. Sen är Kelly Dulfer en fin skytt och bra försvarsspelare. Det är många att se upp med.

Mässings VM-spaning:

– Det var svårt att plocka upp något från helgen som gick. Men jag tycker det var vackert att se Irans målvakt Fatemeh Khalili som fick priset som bästa spelare mot Norge. Jag grät när jag hur mycket det betydde för henne. Det säger en hel del om hur mycket det betyder för de mindre lagen. Dessutom gjorde hon några spektakulära frilägesräddningar på Norges kantspelare.

Text: Olof Thyrelius Ericson