Nyheter

Dam / 10 december 2021

VM med Mässing, del 5

Tack vare ett aggressivt 5-1 försvar kunde Sverige springa över Kazakstan i premiäromgången av huvudrundan. Mikaela Mässing gillade det hon såg och tycker att Sveriges chanser till avancemang har ökat. 

Det var framför allt Olivia Mellegårds insats som offensiv etta som imponerade på Mikaela Mässing.

– Det var otroligt kul att se ett nytt försvarsspel. Jag visste att Olivia är duktig i den rollen men det var kul att hon visade det för hela svenska folket. Det var väldigt roligt att se. Viktigt också att få med oss en sådan stor målskillnad, resonerar Mässing.

Vad gör Olivia så bra som etta i 5-1?

– Hon är sjukt energisk. Hon har väldigt långa armar och är snabb i fötterna. Igår förstörde hon Kazakstans anfallsspel helt.

Svensk handboll har i modern tid haft 6-0 som defensivt kännetecken. Tror du att 5-1 skulle funka mot mer kvalificerade motstånd också?

– Man kan absolut testa det. Olivia är duktig i den rollen. Men jag tror inte det kommer falla lika väl ut som det gjorde mot Kazakstan.

Rumänien var nära att ta poäng av Nederländerna. Hur besviken blev du när Nederländerna till slut vann med uddamålet?

– Ja, det var otroligt tråkigt. Man fick upp hoppet under matchen. Det var intressant att se Nederländerna underprestera. Men framför allt blev jag rädd för Rumänien. De kan stå upp lika bra mot Sverige.

Tycker du att Sveriges chanser till kvartsfinalsavancemang ökade efter gårdagens resultat?

– Ja, det tycker jag. Vi är före Nederländerna i tabellen. Men vi får se hur det ser ut efter Norge-matchen. Jag hoppas att de svenska spelarna inte är allt för trötta.

På lördag klockan 20.30 möts Sverige och Norge. Enligt Mässing är det den största matchen man kan spela inom svensk damhandboll.

– Ja, Norge är häftiga att möta. Även om det inte har gått så bra för Sverige genom åren är det alltid lite speciellt. Jag hoppas verkligen att vi kan bjuda upp till dans.

Vid svensk seger går man troligtvis upp på förstaplats i gruppen.

Vad talar för att Sverige vinner mot Norge?

– Kollar man bakåt i tiden så talar det mesta för Norge. Men jag tycker Sverige är i god form och har utvecklat sitt spel. Det behövs ett bra försvar- och kontringsspel. Det blir tufft, men jag hoppas att Norge underskattar oss lite grann.

Vilka är dem största stjärnorna i Norge?

Henny Reistad och Stine Bredal Oftedal. De imponerar mest på mig i allafall. Jag älskar deras sätt att spela handboll. Men de har stjärnspelare på alla positioner.

Vad plockar du med dig i övrigt från de två senaste VM-kvällarna?

– Jag tycker kvaliteten har höjts avsevärt. Äntligen får man ta del av lite kvalitetshandboll. Jag tycker exempelvis matchen mellan Serbien och Montenegro var bra.

Flera grupper toppas av en obesegrad duo. Bland annat Danmark, Tyskland, Brasilien och Spanien i grupp 3 respektive 4. Vad drar du för växlar av det?

– Att det var rätt väntat på förhand. Det går inte att dra för stora växlar av resultaten i dem grupperna. Redan nu är Spanien och Brasilien mer eller mindre klara för kvartsfinal. Och jag tror inte Sydkorea besegrar Tyskland vilket i sin tur kan avgöra den andra gruppen också, avslutar Mässing som i vanlig ordning bjuder på en spaning.

Mässings VM-spaning:

– Jag tycker det är häftigt att Nathalie Hagman nu innehar de fem högsta noteringarna för flest mål i en match på damsidan. Jag har pratat om henne innan men det är en sån sjuk statistik. Att hon leder VM:s skytteliga med bred marginal säger också en hel del. Jag hoppas verkligen hennes målform håller i sig nu till de tuffare matcherna. Det är viktigt att ha en spelare man kan lita på.

Text: Olof Thyrelius Ericson