Nyheter

Dam / 9 juni 2023

Ystad blir Sveriges bas under VM-uppladdningen

I december spelar de svenska damerna VM på hemmaplan för första gången och även uppladdningen inför mästerskapet sker på svensk mark – i Ystad.  

Där väntar den 24 november den första av två landskamper mot Tyskland och två dagar senare möts länderna även i Lund i VM-genrepet. 

Fyra i OS 2021, femma i VM 2021 och samma placering i EM i slutet av 2022 – det är facit för de svenska damerna i de tre senaste mästerskapen.

I december fortsätter jakten på ännu högre placeringar när VM avgörs i Sverige, Danmark och Norge. Sverige kommer att spela gruppspelet – och i händelse av avancemang därifrån även huvudrundan – i Scandinavium i Göteborg. Lottningen till mästerskapet äger rum i just den arenan den 6 juli och premiären spelas den 1 december.

Under uppladdningen inför hemma-VM kommer Sverige att ha Ystad som bas. Samlingen sker den 23 november och redan dagen efter är det dags för den första av två landskamper mot Tyskland inför mästerskapet.

– Vi har goda erfarenheter av Ystad och ser fram emot att samlas där inför VM. Vi vet att vi får bra förutsättningar i våra förberedelser och minns också den fantastiska inramningen där när vi mötte Serbien i EM-kvalet förra året. Den ser vi fram emot att få uppleva igen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som sedan åker med landslaget till hemstaden Lund den 26 november för att spela VM-genrepet.

– Tyskland har slutat bland de åtta bästa länderna i de fyra senaste VM- och EM-turneringarna. Så det är ett bra lag vi ställs mot och det är viktigt för oss, säger han.

Senaste mötet lagen emellan var i kampen om sjundeplatsen i VM 2019 där Sverige vann med hela 35–24 och grusade de tyska OS-drömmarna. Sverige har bara en förlust på de senaste åtta mötena med Tyskland, men historiskt sett leder Tyskland med 30–10 i inbördes segrar.

Johan Mars-Österberg, marknads- och näringslivschef på Ystad kommun:

– Vi är jätteglada över att åter kunna välkomna damlandslaget till Ystad. Denna gång blir det ju extra bonus då de förlägger sin uppladdning här med boende över flera dagar inför det historiska hemmamästerskapet. Det är också väldigt roligt att det denna gång är IFK Ystad som står som lokal arrangör.

Veronica Sällberg, Axis Communications, representant för Heja Lund!:

– Heja Lund fortsätter att stötta en stor bredd av verksamheter. Extra roligt tycker vi det är att Lund nu blir värdstad för handbollslandskampen mellan Sverige och Tyskland i november och att det tyska landslaget kommer att bo och träna här under VM-uppladdningen.

Biljetterna till Sverige–Tyskland i Ystad den 24 november och i Lund den 26 november släpps 25 augusti på Handbollslandslaget.se/biljetter.

SVERIGES SCHEMA INFÖR VM

13–20 juni: Träningsläger på Plaiytas
9 oktober: Samling i Uppsala
12 oktober: EM-kvalmatch mot Färöarna i IFU Arena, Uppsala (18.30)
14/15 oktober: EM-kvalmatch borta mot Luxemburg (dag och spelort i Luxemburg ej klara)
22 november: Samling i Ystad
24 november; Tyskland, Ystad Arena (19.10)
26 november: Tyskland, Sparbanken Skåne Arena, Lund (16.30)
29/30 november: Avresa till Göteborg
1 december: VM-premiär i Scandinavium

VM 2023

Datum: 30 november–17 december 2023
Värdnationer: Sverige, Norge, Danmark
Värdstäder: Göteborg, Helsingborg, Trondheim, Stavanger, Fredrikshamn, Herning
Antal lag: 32
Kvalificerade lag hittills (29): Sverige, Norge, Danmark, Frankrike, Montenegro, Nederländerna, Angola, Kamerun, Kongo-Brazzaville, Senegal, Brasilien, Argentina, Iran, Sydkorea, Japan, Kina, Kazakstan, Chile, Paraguay, Ukraina, Tjeckien, Tyskland, Slovenien, Kroatien, Serbien, Ungern, Polen, Spanien, Rumänien
Tre platser återstår: Två wildcards och segraren i nordamerikanska och karibiska kvalet 4–11 juni
Lottning: Sker i Göteborg 6 juli

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån