Nyheter

E-sport / 13 april 2021

Succé för handbollens e-sportinitiativ

Det blev ingen Potatiscupen i handboll i år – men väl en e-sportversion. Turneringen som anordnades av Alingsås HK, Svenska E-sportförbundet SESF och Svenska Handbollslandslaget AB blev en succé med maximala 96 lag i de tre tävlingarna. 

Initiativet är ett koncept som är utvecklat för att skapa nya förutsättningar för föreningsutveckling och individutveckling samtidigt som det medverkar till ett utökat samhällsengagemang. Potatiscupen i e-sport hade i helgen premiär och e-sportare och handbollare tävlade tillsammans i turneringsform och i lag mot varandra. Alla tre turneringarna blev fullsatta med 32 lag i varje turnering och totalt 96 lag.

– Det gläder mig att vi redan från start fick ett kvitto på att ett av de koncept som vi byggt, i detta fall klubbkonceptet, blev en framgång. Det var långt över den målsättning som låg till grund för den allra första turneringen i e-sport för en handbollsklubb. Vi har fått ett stort intresse för vårt e-sportkoncept och redan till helgen kommer ett skolkoncept, Svenska Skolcupen för gymnasieelever, att genomföras, säger Krister Bergström, affärsutvecklingschef på Svenska Handbollslandslaget AB.

Julia Ryding, klubbchef för Alingsås HK:

– Vi är oerhört glada över att vara först ut och att det blev en sådan succé. Detta ger oss en möjlighet att ta emot flera medlemmar till vår klubb, göra klubben större och samtidigt ta ett ännu större samhällsansvar där vi erbjuder unga människor inom e-sporten en möjlig plattform inom vår klubbstruktur. Vi i Alingsås HK har redan tagit initiativet att etablera en e-sportsektion som ett led att växa vidare inom en framtid vi inte haft tidigare access till.

Turneringarna sändes live via streaming. Totalt var det 2 031 unika tittare och 3 706 visningar. Turneringarna nådde över 150 000 personer totalt inklusive besökare, sändningar, inlägg och stories.

POTATISCUPEN I E-SPORT

Tävlingar: CS:GO, Rocket League, League of Legends.
Kommentatorer för eventet: Ludwig ”Luddie” Hall (CS:GO), Mikael ”zaty” Malmgren (CS:GO, RL), Robert ”Lem0naZ” Fridström (RL), Henning Eklund (LoL), Adam ”Emtest” Emtestam (LoL).

CS:GO: Granit Female (Åhus Handboll) är ett av Sveriges bästa tjejlag och slutade trea plats. Lilmix (Göteborg Finest Idrottsklubb), som är rankat femma i Sverige, föll mot Lavidaloca (Kävlinge HK) som vann hela turneringen efter att ha slagit Ystad IF E-sport (Ystads IF E-Sportförening) med 2–0 i kartor. Lavidaloca bestod av Noah ”nauzieboyerz” Lévai, Emil ”Karma” Bäremo, Sven ”Minio” Åberg, Martin ”Martin” Sätherström och Simon ”nomiss” Niléhn. Ystads IF E-sport representerades av David ”Jayzwalkingz” Kempner, Kalle ”Kalle:P” Persson, Elias ”Twinkey” Dehman, Kristian ”KriLLe” Ekroth och Carl ”hechtikal” Öhlund.

Rocket League: Som tippat på förhand vann favoriten Salami (Kärra HF). Laget spelar i högsta ligan i Svenska Raketligan och har även gått långt i det internationella RLCS (Rocket League Championship). Några e-sportskolor deltog så som Peder Skrivares skola och Ebersteinska Gymnasiet. I finalen besegrade Salami (Oscar ”lejdo” Angantyr, Daniel ”dhaaq” Haag, Simon ”sajmoonsl” Linderoth) Tear Gaming (Alingsås HK) med 4–1. För Team Gaming spelade Jonathan ”LiljaTG” Liljedahl, Melker ”M26” Carlsson och Hugo ”fury-synx” Andersson.

League of Legends: En av förhandsfavoriterna Lundqvist Lightside (Lillpite IF) föll i semifinalen mot Verkligen Potatisbjörnen (Hammarby IF) som sedan förlorade finalen mot 100Gubbar (AIK HF). Vinnarlaget bestod av Adam ”Pòlemos” Chergui (Top), Jungle: Angelo ”Angelowkey” Yousef (Jungle), Mid: Gabriel ”Fekar” Yousef (Mid), ADC: Karwan ”Karwan” Ali (ADC), Mohammed ”Don ponk” Kramdi (Support) medan Potatisbjörnen representerades av Anton ”vedrökaren” Wallberg (ADC), Christopher ”Stopher” Peters (Mid), Lucas ”Missade Cannon” Bäckegren (Support), Emil ”JackoDnJa” Svelander (Jungle) och Oscar ”Mårtenkaiser” Blohm (Top)