Nyheter

Herr / 19 maj 2021

20 herrspelare åker till Playitas i juni

Förbundskaptenen Glenn Solberg har kallat 20 spelare till ett läger med inriktning på fysträning på Playitas 10–17 juni. Majoriteten av spelarna är helt utan erfarenhet från A-landslaget tidigare. 

I samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté åker de svenska herrarnas som damerna till Playitas för att i en vecka fokusera på fysträning. Då de flesta av de svenska herrspelarna som varit med på VM, OS-kval och EM-kval de senaste månaderna fortfarande är upptagna av klubblagsspel i juni har förbundskaptenen Glenn Solberg fått möjlighet att ta ut 15 spelare som aldrig tidigare har gjort någon landskamp eller varit med på läger med A-landslaget.

Däribland finns skyttekung Isak Persson, poängkungen Eric Johansson och Andreas Lang – tre spelare som i måndags tog plats i Handbollsligans all star team som röstats fram av tränare, media och just Solberg.

Bara fem av de uttagna har tidigare spelat landskamper: Frankriketrion Lucas Pellas, Fredric Pettersson och Linus Persson plus Jonathan Edvardsson och Jack Thurin från Handbollsligan.

Edvardsson utsågs i måndags till både Handbollsligans bästa mittnia och mest värdefulla spelare den gångna säsongen och fick i går i egenskap av lagkapten för IK Sävehof lyfta SM-bucklan.

Med sig från Sävehof får han också bröderna Simon och Felix Möller.

– Alla 20 som är med på det här lägret kommer inte att spela OS den här gången, men det är spelare som vi har imponerats av och som vi är nyfikna på inför framtiden och flera av dem kommer säkerligen att slå sig in i landslaget på sikt. Det ska bli kul att få träffa dem i den här miljön och förhoppningsvis kommer det att inspirera dem mycket och hjälpa dem i deras fortsatta ambition att slå sig in i landslaget.

Inga landskamper kommer att spelas under veckan på Playitas, utan det är fokus på fys- och uppbyggnadsträning där SOK:s fystränare Rickard Nilsson finns på plats tillsammans med Solbergs herrlandslag och Tomas Axnérs damlandslag (se separat artikel).

Solberg kommer den 18 juni att presentera den svenska OS-truppen som sedan samlas den 9 juli i Ystad och reser till Japan den 14 juli.

SVERIGES TRUPP TILL LÄGRET PLAYITAS

Målvakter:
Gustaf Banke, IFK Kristianstad, 0 A-landskamper/0 mål
Simon Möller, IK Sävehof, 0/0
Fabian Norsten, IFK Skövde, 0/0
Kristian Zetterlund, Redbergslids IK, 0/0
Vänstersex:
Lucas Pellas, Montpellier HB, 31/95
Mittsex: 
Fredric Pettersson, Montpellier HB, 71/96
Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristianstad, 0/0
Felix Möller, IK Sävehof, 0/0
Högersex: 
Isak Persson, Lugi HF, 0/0
Vänsternio: 
Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 0/0
Elliot Stenmalm, Redbergslids IK, 0/0
Oskar Joelsson, Redbergslids IK, 0/0
William Bogojevic, Bjerringbro-Silkeborg, 0/0
Mittnio:
Jonathan Edvardsson, IK Sävehof, 10/0
Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 0/0
Casper Käll, Lugi HF, 0/0
Högernio: 
Linus Persson, US Ivry, 27/59
Jack Thurin, IFK Skövde, 11/17
Andreas Lang, Alingsås HK, 0/0
Erik Persson, Eskilstuna Guif, 0/0

SVERIGES SCHEMA INFÖR OS

10–17 juni: Läger på Playitas
18 juni: OS-truppen presenteras (11.00)
9–14 juli: OS-läger i Ystad
12 juli: Landskamp mot Danmark (borta)
14 juli: Avresa till Fukuoka
15–21 juli: Förläger i Fukuoka
21 juli: Avresa till Tokyo

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån