Nyheter

Herr / 13 oktober 2022

Albin Lagergren: ”Bland de bästa i Europa”

Under torsdagskvällen inleds landslagssäsongen för Sveriges herrar. För högernian tillika Rhein-Neckar Löwen-spelaren Albin Lagergren blir det första landskampen i hemmahallen i Mannheim.

– Jag hoppas såklart på fullsatt. Det ska bli roligt att spela i Tyskland mot Tyskland, säger Lagergren. 

Efter sju omgångar är det Rhein-Neckar Löwen som toppar tabellen i Bundesliga. Klubben från Mannheim, som bytte tränare inför säsongen, har hittills full pott.

– Det är självklart jätteroligt. Speciellt med tanke på att vi hade en sån tuff säsong förra året. Det är skönt att det har släppt lite och att vi kan spela såpass bra handboll, berättar Albin Lagergren som är en av lagets fyra svenskar. De övriga är Mikael Appelgren, Lukas Nilsson och Olle Forsell Schefvert. Från Sveriges matchtrupp till veckans landskamper återfinns tio spelare med tysk klubbadress.

I ligan har Lagergren noterats för 25 mål och 20 assist.

Hur recenserar du din egen och lagets säsongsstart?

– Jag tycker jag har spelat bra handboll. Jag har fått mycket förtroende. Vi har fått ihop det bra med nyförvärven. Vår nya tränare är väldigt tydlig.

Att fjolårssäsongen var en besvikelse enligt Lagergren kommer inte som någon överraskning. Rhein-Neckar Löwen, som gick in i säsongen med toppambitioner, slutade på en tiondeplats i ligan.

– Nej, det var under all kritik. Både för laget och för mig själv individuellt. En riktig piss-säsong, konstaterar Lagergren som dock vann EM-guld med Sverige under samma spelår.

– Ja, det var enda höjdpunkten, fyller Lagergren i med ett skratt.

Under veckan väntar två landskamper för Sverige. Först i Mannheim mot Tyskland och sedan i Göteborg och Scandinavium mot Danmark. Eftersom Sverige redan är direktkvalificerade till EM 2024 i Tyskland, precis som värdnationen samt Danmark och Spanien, ersätts kvalspelet med träningsturneringen EHF Euro Cup. Totalt ska sex matcher spelas mot Tyskland, Spanien och Danmark.

Föredrar du att spela den här typen av landskamper mot högkvalitativt motstånd?

– Både ja och nej. På ett sätt är det väldigt roligt med kvalet då matcherna betyder så mycket mer. Men nu får man möta bättre motstånd och matchas mot de bästa lagen. Det är bra träning för oss.

Att Tysklands handbollsherrar tillhör eliten i Europa råder det ingen tvekan om, enligt Lagergren.

– Jag tycker de är absolut bland de bästa landslagen i Europa. Det blir en tuff match på torsdag.

Dessutom spelas matchen i SAP Arena, vilket är hemmahallen för Rhein-Neckar Löwen.

– Jag hoppas såklart på fullsatt. Det ska bli roligt att spela i Tyskland mot Tyskland.

Kvällens match blir också den första för Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren. Sävehof-tränaren höll i sin första träning tidigare i veckan.

– Det ska bli roligt att se vad han kommer med under veckan. Han är bra på detaljer, menar Lagergren.

Var kommer ert fokus ligga under matchen?

– Att spela och följa vår matchplan som vi alltid försöker göra. Vi ska stå kompakt bakåt och kontra så mycket som möjligt.

Det brukar låta så från er handbollsspelare…

– Ja, haha. Men det är det enklaste sättet vinna matcher på!

Avkast mellan Tyskland och Sverige sker klockan 19.00 i Mannheim. Matchen visas på TV10 och Viaplay. Biljetter till söndagens match mot Danmark i Scandinavium finns att köpa här.

Bundesliga-spelare i Sveriges matchtrupp

Peter Johannesson, Bergsicher HC
Fabian Norsten, VFL Gummersbach
Max Darj, Füchse Berlin
Oscar Bergendahl, TVB Stuttgart
Niclas Ekberg, THW Kiel
Daniel Pettersson, SC Magdeburg
Eric Johansson, THW Kiel
Karl Wallinius, THW Kiel
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt
Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån