Nyheter

Herr / 26 april 2023

Albin Lagergren: ”Fick uppleva mycket här”

Högernian Albin Lagergren är likt övriga spelare förväntansfull inför säsongens sista landskamper. På torsdag matchas Sverige mot Tyskland i den näst sista omgången av EHF Euro Cup.

– Drömscenariot är att vi vinner bägge matcherna den här veckan och går obesegrade ur turneringen, menar Lagergren. 

Sverige har vunnit samtliga matcher hittills i EHF Euro Cup. Spanien besegrades två gånger om tidigare i våras, medan Danmark och Tyskland tillryggalades på hemma- respektive bortaplan i höstas. I veckan avslutas vänskapsturneringen, som alltså spelas mellan de direktkvalificerade lagen till EM 2024. För blågul del väntar hemmamöte med Tyskland i Kristianstad samt bortamatch mot Danmark i Herning.

– Drömscenariot är att vi vinner bägge matcherna den här veckan och går obesegrade ur turneringen. Får vi till spelet kan vi göra det också, menar Albin Lagergren.

Varbergssonen Lagergren kommer till veckans landslagssamling med en färsk guldmedalj i bagaget. I mars vann han tyskt cupguld tillsammans med Rhein-Neckar Löwen.

– Det var fantastiskt roligt. Man förstår inte hur stor den cupen är för tyskarna förrän man har vunnit den. Det blev faktiskt några dagars festande. Vi förlorade stort i serien senast men fansen var ändå nöjda. För dem var förlusten i seriespelet lite skit samma, berättar Lagergren som avgjorde cupfinalen mot SC Magdeburg genom att sätta den avgörande straffen i straffläggningen.

Hur var det att spela en sådan stor match?

– Det var grymt. Vi fick spela i en fantastisk hall i Köln med över 19 000 personer på läktaren. Det var riktigt roligt.

Det är även i Lanxess Arena i Köln som det kommande Europamästerskapet för herrar ska avgöras.

Jag antar att siktet är inställt på att komma tillbaka till Köln med landslaget?

– Ja, verkligen. Det är därför man håller på med detta. Självklart vill man dit igen och spela stora matcher.

För Lagergren var cupfinalen mot Magdeburg en speciell match i dubbel bemärkelse. Till sommaren byter han just Rhein-Neckar Löwen mot Magdeburg, klubben som han representerade mellan 2018 och 2020.

Hur var det att möta dina kommande lagkamrater?

– Jag tänkte inte på det under själva matchen. Det var först efteråt, när man pratade med spelarna i Magdeburg, som jag tänkte på den biten. Men där och då var det bara skönt att vinna något med Löwen.

I seriespelet i Bundesliga den här säsongen har Lagergren noterats för 73 mål och 84 målgivande passningar. Tabellfyran Rhein-Neckar är i allra högsta grad inblandade i guldstriden.

– Det har varit en bra säsong hittills. För egen del var det skönt att få in en tränare som tror på en, och som vill spela på ett sätt som jag vill spela på. Jag har fått väldigt mycket förtroende. Självklart växer man då, när man får göra fel och ändå spela.

Hur vill Albin Lagergren att det ska se ut rent spelmässigt?

– Att man låter bollen gå mycket och ofta med ett bra tryck i kontringarna. Sen att man låter lägena komma till en istället för att tvinga fram dem. Jag gillar att spela mycket man-mot-man.

Avkast mellan Sverige och Tyskland sker klockan 18.35 på torsdagen i Kristianstad Arena. Det är över 4 000 biljetter sålda och närmar sig slutsålt.

Hur ser du på torsdagens motstånd?

– De har ett bra och intressant lag. Många unga spelare som är påväg uppåt i sina karriärer. Det kommer nog bli en väldigt tuff och rolig match.

En av Tysklands hetaste handbollsspelare är mittnian Juri Knorr, som till vardags är lagkamrat med Lagergren i Rhein-Neckar.

Hur vill du beskriva Juri på och utanför handbollsplan?

– Det är en bra spelare. Duktig i man-mot-man med ett bra avstämt skott. Ibland kan han brinna till lite för mycket i vissa lägen. Men han jobbar hårt på träningarna och förtjänar verkligen den här framgången och hajpen.

För Lagergren, som representerade IFK Kristianstad mellan 2013 och 2018, blir torsdagens match extra speciell.

– Det är alltid jätteroligt att komma hit till Kristianstad. Även om det var länge sedan jag spelade här känns det som ens klubb lite. Jag fick uppleva mycket under min tid här, fortsätter Lagergren som alltså vann fyra SM-guld med IFK.

Kan du tänka dig flytta tillbaka till Kristianstad?

– Ja, det hade jag kunnat tänka mig. Jag trivdes väldigt bra när jag var här.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån