Nyheter

Herr / 23 januari 2024

Albin Lagergren: ”Självklart en väldigt stor fördel”

Semifinalklara Sverige har en match kvar att spela i Hamburg, innan det är dags att bege sig till Köln där Frankrike väntar i semifinal på fredag kväll.
– Vi kommer förbereda oss som vanligt för matchen och ge hundra procent, säger Albin Lagergren inför mötet med Norge. 

Efter gårdagens matcher i Köln är det klart vilka Sverige möter i EM-semifinal på fredag kväll. Frankrike vann gruppen i Köln och blir Sveriges semifinalmotstånd för andra Europamästerskapet i rad. Dessutom möttes lagen i VM-semifinal förra året, VM-semifinal 2021 samt OS-kvartsfinal för två och ett halvt år sedan. ´

– Självklart känns det jättebra. Det var semifinalplatsen som vi strävade för, så det är skönt att det målet är hemma i alla fall, säger Varbergssonen och högernian Albin Lagergren.

Hittills har Sverige vunnit fem matcher i EM och förlorat en. Lagergren lyfter både försvarsspelet och anfallsspelet och önskar nu att båda delarna klaffar lagom till medaljmatcherna.

– Jag tycker vi har haft ett väldigt bra kontringsspel. Sen har vi i olika matcher gjort olika bra saker. Som mot Slovenien, då vi stod bra bakåt. Och mot Portugal var anfallsspelet väldigt bra. Nu hoppas man bara att allting kan bli bra i samma match.

Med undantag för matchen mot Danmark har Sverige presterat på en jämn och hög nivå under huvudrundan. De besegrade Slovenien med sex måls marginal samt Portugal med sju bollars marginal.

– Vi har kommit upp en nivå till i vårt spel. Mot Nederländerna i gruppspelet var anfallsspelet inte särskilt bra. Det har funkat väldigt mycket bättre nu. Sen har vi blivit lite mer aggressiva bakåt.

Hur skönt är det att ha klart semifinalplatsen redan nu?

– Det är självklart en väldigt stor fördel. Nu har vi fem dagar på oss att förbereda inför den semifinalen.

Matchen mellan Sverige och Norge spelas klockan 20:30 i Barclays Arena i Hamburg.

–Vi kommer förbereda oss som vanligt för matchen och ge hundra procent. Norge är ett väldigt komplett lag med två väldigt bra målvakter. Vi måste verkligen vara på tårna.

Hur mycket prestige innehåller matcherna mot Norge?

– Det är alltid mycket prestige. Man vill alltid slå dem och det brukar bli jämna och täta matcher. Jag ser fram emot det.

Vad har varit höjdpunkten under mästerskapet så här långt?

– Publiken. Den har varit fantastisk. Det spelar ingen roll vilka vi har mött, det har varit bra liv på läktaren och fullsatt. Det är väldigt roligt.

Albin Lagergren svarar på fem frågor om mat

Vilken är din favoritfrukt?

– Mango.

Vilken är din favoritdryck?

– Vatten.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Kyckling och ris.

Vilken är din favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Tyskland?

– Deras mat tilltalar mig inte så mycket, så jag säger väl currywurst (skratt).

Hur bra är du på att laga mat?

– Ok. Inte jättebra, inte jättedålig.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån