Nyheter

Herr / 22 januari 2023

Albin Lagergren: ”Ska hålla oss till vårt koncept”

Med en match kvar att spela i huvudrundan är Sverige redan klara gruppsegrare. Albin Lagergren är tydlig med vad han och laget vill åstadkomma i kvällens match mot Portugal.

– Vi ska hålla oss till vårt koncept. Vi vill få en bra känsla in till kvartsfinalerna, säger högernian. 

På söndagskvällen avslutas huvudrundan i Göteborg med mötet Sverige–Portugal. Medan hemmalaget redan har säkrat sin kvartsfinalplats har gästande Portugal allt att spela för. Seger och två poäng skulle innebära att de gör Sverige sällskap i Stockholm på onsdag.

– De har jättebra spelare. De är ett väldigt fysiskt lag med bra försvar, säger Albin Lagergren som pekar ut Portugals 17-åriga högernia Francisco Costa som ett utropstecken.

– Han kommer nog bli en frisk fläkt på plan. Det är en spelare för den svenska publiken att hålla koll på.

Sverige kommer närmast från en imponerande femmålsseger mot Island. Lagergren minns fredagen med värme.

– Det var helt fantastiskt igår. Efter matchen gick vi tillbaka till hotellet och tog hand om kropparna. Man försökte sova men det var lite svårt, berättar Lagergren som hyllar sin lagkamrat Andreas Palicka.

– Ibland förstår man inte vad han sysslar med i målet. Men han ger fantastiskt mycket energi till oss spelare och inte minst publiken. När matchen mot Island stod och vägde gjort ”Palle” några avgörande räddningar, vilket gjorde att vi kunde rinna i från.

Segern mot Island var er femte raka i VM. Är du förvånad över er framgång?

– Nej, det är jag inte. Det här laget är fantastiskt bra. Jag är inte alls förvånad, säger Lagergren som har HK Varberg som moderklubb. Idag representerar han tyska Rhein-Neckar Löwen.

Ni låg under i perioder i första halvlek. Var du oroad?

– Nej, faktiskt inte. Jag vet som sagt hur bra det här laget är. Vi visste att vi bara skulle köra på och så småningom komma ikapp.

Vad är hemma för dig, Albin?

– Varberg. Jag har min familj där och allt. De har varit här i Göteborg och kollat varje match.

Lagergren har hittills gjort 14 mål och 15 målgivande passningar i mästerskapet.

Hur recenserar du ditt eget VM såhär långt?

– Gruppspelet gick lite sisådär. Men det har gått bättre och bättre nu i huvudrundan. Det känns som att hela laget blir bättre och bättre för varje match som går.

Er match mot Portugal är till synes betydelselös. Hur ska ni ta er an uppgiften?

– Vi ska hålla oss till vårt koncept. Det spelar ingen roll att vi redan är klara gruppsegrare. Vi vill vinna matchen och få en bra känsla in till kvartsfinalerna.

Avkast mellan Sverige och Portugal sker klockan 20.30 på söndag kväll i Scandinavium. Matchen är Sveriges sista i Göteborg för den här gången. På onsdag spelar Sverige kvartsfinal i Stockholm. Då ställs de mot antingen Danmark, Egypten eller Kroatien.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån