Nyheter

Herr / 15 januari 2024

Andreas Nilsson: ”Ska bli kul att komma tillbaka”

Måndagens gruppfinal mellan Sverige och Staffan Olssons Nederländerna lär bli sevärd. Mittsexan Andreas Nilsson, som hade Staffan Olsson som landslagstränare i flera år, är väl medveten om vad det är för typ av motstånd som väntar. 
– Det blir nog en annorlunda match jämfört med de två tidigare. Staffans lag brukar vara bra på att jobba hårt i alla aspekter av spelet, säger Sveriges mittsexa. 

Årets Europamästerskap är Andreas Nilssons femte till antalet och det första sedan EM 2020. Det var i höstas som den rutinerade mittsexan gjorde sin första A-landskamp på drygt tre år.

Vad har hänt med A-landslaget under tiden som du ej var uttagen?

– Det är lite svårt att svara på. Jag har fått liknande frågor. Jag skulle säga att detta har blivit ett väldigt sammansvetsat gäng där alla funkar med alla. Alla är dessutom extremt duktiga handbollsspelare. Det har varit väldigt enkelt för mig att komma in som ny, berättar 33-åringen, som under söndagen blev klar för en comeback till svensk handboll.

Ny klubbadress från och med sommaren 2024 blir Önnereds HK.

– Det ska bli skoj. Det är ett familjebeslut. Vi har varit ute i Europa väldigt länge. Det ska bli kul att komma tillbaka till Sverige, säger Nilsson som har tillhört ungerska Veszprem sedan 2014. Dessförinnan var det HSV Hamburg (2012-2014) och IFK Skövde (2009-2012).

Moderklubb är IFK Trelleborg, där han tidigt fick en plats i A-laget.

– Minnena som sticker ut från tiden i Trelleborg var hela grejen att spela elitserien som 16-åring. Sen blev det två säsonger där vi först gick till slutspel och åkte ut i en femte och avgörande SM-kvartsfinal mot Sävehof. Året därefter åkte vi ur. Det var upp och ner prestationsmässigt, men jävligt skoj att gå i skolan och spela på elitnivå.

Under barndomen var Nilsson aktiv i flera olika sporter.

– Jag var väldigt aktiv som liten och spelade fotboll, innebandy och ishockey. När jag var 11-12 år drog en polare i fotbollen med mig till en handbollsträning. Jag spelade som målvakt rätt länge innan någon blev sjuk och jag fick ta mittsex-rollen. På den vägen är det.

Hur mycket har du förändrats som handbollsspelare sedan dem åren?

– Ja, jag är ju fortfarande en stor mittsexa som spärrar och blockar vilket jag alltid har gjort. Men jag har fått mycket mer rutin. Egentligen har jag haft lite tur med några av mina klubblagstränare, som har varit spanska. Jag har inte behövt anpassa mig så mycket.

Sverige har likt Nederländerna vunnit sina två första matcher i EM.

– Vi har kommit in i turneringen på ett bra sätt och tagit uppgiften på allvar. Även om vi inte har mött något topprankat lag har vi gjort jobbet, vilket är väldigt positivt.

Hur går dina tankar inför mötet med Nederländerna?

– Det är ju den väntade gruppfinalen. På förhand är de ett bättre lag än Georgien och Bosnien och Hercegovina. Det blir nog en annorlunda match jämfört med de två tidigare.

Nederländerna leds av svensken Staffan Olsson. Mellan 2008 och 2016 var Staffan svensk förbundskapten tillsammans med Ola Lindgren.

Du hade Staffan Olsson som förbundskapten i Sverige. Vad karakteriserar ett Staffan Olsson-lag?

– De brukar vara bra på att jobba hårt i alla aspekter av spelet. Som du säger hade jag honom i många år, då han stod för mycket vilja och kämpaglöd. Han har tagit Holland till en ny nivå.

Avkast i gruppfinalen mellan Sverige och Nederländerna sker klockan 20:30 i SAP Arena i Mannheim.

Andreas Nilsson svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Päron.

Vilken är din favoritdryck?

– Kolsyrat vatten. Citronsmak.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Någon form av pasta.

Vilken är din favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Ungern?

– Gulaschsoppa är inte så dumt. Det är gott.

Hur bra är du på att laga mat?

– Jag skulle säga väldigt bra.

SKÅNINGAR I EM-TRUPPEN

Andreas Palicka, H43 Lund
Andreas Nilsson, IFK Trelleborg
Karl Wallinius, Lugi HF
Jim Gottfridsson, IFK Ystad
Lukas Sandell, Eslövs HF

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån