Herr / 16 april 2022

Åttamålsförlust i Malmö

Herrlandslagets säsong avslutades i moll. Hemma mot Danmark förlorade man 23–31. En svag prestation såväl bakåt som framåt.

– Det är inte kul att förlora med åtta på hemmaplan, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg till SVT1 efter slutsignal.

Det var bäddat för en högkvalitativ handbollsmatch i Malmö Arena under påskhelgen. Europamästarna Sverige bjöd in världsmästarna Danmark till ett häftigt prestigemöte.

Under matchens inledande 20 minuter höll mästarlagen jämna spår. Världsmästarna Danmark var framgångsrika genom Michael Damgaard och Hans Lindberg, medan europamästarna Sverige hittade nätmaskorna från högernio och Albin Lagergren.

Danmark var det första laget att ta time-out. I underläge 6–8 i den 15:e minuten samlade de laget och skruvade på sitt spel.

Kort därefter gick de förbi Sverige i målprotokollet. Ett imponerande anfallsspel från gästerna gav halvtidssiffrorna 12–15 i Malmö. Dessutom imponerade Danmarks målvakt Niklas Landin.

– De får lägen på kanten. Vårt anfallsspel är lite krampaktigt och de är duktiga i man-mot-man, sade Niclas Ekberg i halvtid.

Herrarnas sista landskamp för den här våren ramades in av en härlig atmosfär. 7 046 åskådare gjorde handbollsmatchen mellan Sverige och Danmark en underhållande sådan.

I andra halvlek var det fortsättningsvis Danmark som styrde tempot. Sverige fick inte ordning på sitt försvarsspel och Peter Johannesson stod chanslös i mål.

– Försvarsspelet stämde inte alls. Vi fick inget stopp på deras 7-6 spel, menade Albin Lagergren efter matchen till SVT1.

Bäst på att straffa Sverige i 7-6 var Danmarks vänstersex Emil Jakobsen. Flensburg-spelaren gjorde sju mål och utsågs efter slutsignal till bortalagets bästa spelare.

Efter 40 spelade minuter ledde Danmark med 21–14. Ungefär samma marginal gällde till slutsignal, då Danmarks ledning var åtta bollar stor.

23–31 skrevs slutsiffrorna i Malmö. Sveriges förbundskapten Glenn Solberg var föga förvånande missnöjd med säsongsepilogen.

– Det är inte kul att förlora med åtta mål på hemmaplan. Men det var ett gott lag vi mötte, sade Solberg som fortsatte:

– Vi brände lite för många frilägen. Speciellt mot ett lag som Danmark. Jag upplevde att vi tappade kampen när vi inte hade koll på deras 7-6.

Bästa målskyttar i Sverige blev Albin Lagergren (åtta mål) och Hampus Wanne (fyra mål). Noterbart från landskampen är att Sverige inte fick en enda utvisning under matchen. Även Danmark höll sig på rätt nivå och fick endast två utvisningar i laget.

Nästa landskamp för herrlandslaget spelas inte förrän i höst.

SVERIGE–DANMARK 23–31 (12–15)
Sverige: Albin Lagergren 8, Hampus Wanne 4, Niclas Ekberg 3, Lucas Pellas 2, Karl Wallinius 2, Jim Gottfridsson, Jonathan Edvardsson, Lukas Sandell, Eric Johansson.
Danmark: Emil Jakobsen 7, Niclas Kirkeløkke 5, Simon Hald 4, Hans Lindberg 4, Magnus Landin 3, Michael Damgaard 3, Johan Hansen 3, Lasse Andersson, Jacob Lassen.
Målutveckling: 5 min: 1–3, 10 min: 5–5, 15 min: 8–6, 20 min: 8–9, 25 min: 10–12, 30 min: 12–15, 35 min: 13–18, 40 min: 14–21, 45 min: 17–25, 50 min: 19–28, 55 min: 22–30, 60 min: 23–31.