Nyheter

Herr | Landslaget / 10 januari 2020

Blågul fest i EM-premiären

Sverige vann välförtjänt öppningsmatchen mot Schweiz i Göteborg. Inför 11 644 sjungandes åskådare i Scandinavium spelade man ut Schweiz och segrade med hela 34–21 (20–13).
– Med den här publiken gick det inte att spela dåligt, menade Max Darj efter slutsignal.

Det gick undan i EM-premiären i Scandinavium. Sverige mötte Schweiz inför ett närmast fullsatt Scandinavium som var på fredagshumör. Medan Blågult spelade skjortan av Schweiz ute på plan var den svenska publiken igång under alla 60 minuter.

– Man fick gåshud när man satt på bänken i de sista minuterna av matchen. Det var fräckt, kommenterade Max Darj efter matchen.

Sverige fick den första halvleken precis dit de ville. Andreas Palicka inledde närmast felfritt mellan stolparna och gav Blågult en trygghet längst bak. Som ett svar på Palickas många räddningar varvade det svenska kontringsspelet snabbt igång.

– Försvarsmässigt hanterade vi deras sju-mot-sex på en gång. Sen var ”Palle” jättebra i mål, fortsatte Darj.

Förgrundsfigurerna i det sylvassa, svenska kontringsspelet stavades Jerry Tollbring och Kim Ekdahl Du Rietz. Tillsammans stod de för fem mål vardera i den första halvleken. Merparten av fullträffarna kom antingen i första eller andra fas, innan Schweiz hade hunnit få ordning på sin försvarslinje.

En höjdpunkt från första halvleken var Palickas dubbla mål i öppen kasse. Från eget straffområde ordnade han på egen hand Sveriges utökning till 10–5 och 11–5,till hemmapublikens stora förtjusning. Efter den senare kassen valde Schweiz dessutom att ta sin andra timeout för kvällen.

Halvtidsresultatet i Scandinavium skrevs sedermera 20–13 till Sverige som hade fullständig koll på matchbilden.

Med ett försprång på sju bollar skulle det mycket till för att Sverige skulle släppa taget om matchen i andra halvlek. Schweiz hotade inledningsvis och lyckades minska gapet till fem mål i den 37:e minuten. Men när Blågult lade in ytterligare en växel var det inget snack om saken.

– Det är kul att vi kunde hålla ihop det i 60 minuter. En premiär är alltid en premiär, det är lite nervöst och man vet inte riktigt vart man står. Men jag tycker vi håller ihop det otroligt bra i hela matchen. Alla kommer in och vet vad de ska göra, det känns otroligt lovande, fortsatte Darj.

Medan Andreas Palicka var säkerheten själv mellan stolparna bjöd Sverige på handbollsgodis i anfallsspelet under slutminuterna. Främst genom unge Valter Chrintz som gjorde sitt första mästerskapsmål med ryggen mot mål. En kort stund senare kontrade han sitt andra med en fångst och ett kast i luften.

Slutresultatet skrevs 34–21 (20–13). Nu väntar en vilodag (lördag) innan Sverige ställs mot Ljubomir Vranjes Slovenien på söndag 18.15.

– Det finns några dimensioner till i vårt spel, men vi tar givetvis med oss en go känsla. Det är svårt att inte göra det efter en sådan här kväll. Nu ska vi ladda om batterierna, avslutade en nöjd Darj.

SVERIGE–SCHWEIZ 34–21 (20–13)

Sverige: Kim Ekdahl Du Rietz 6, Andreas Nilsson 6,  Jerry Tollbring 6, Daniel Pettersson 3, Albin Lagergren 3, Jim Gottfridsson 2, Andreas Palicka 2, Valter Chrintz 2, Jesper Nielsen, Linus Arnesson 2, Philip Henningsson.
Schweiz: Andy Schmid 3, Lucas Meister 3, Lenny Rubin 3, Marvin Lier 2, Alen Milosevic 2, Nicolas Rahme 2, Maximilian Gerbl, Roman Sidorowicz, Luka Maros, Dimitrij Küttel.
Målutveckling: 3–3 (5 min), 6–4 (10 min), 11–5 (15 min), 15–8 (20 min), 18–10 (25 min), 20–13 (30 min), 23–17 (35 min), 24–19 (40 min), 25–19 (45 min), 27–20 (50 min), 29–21 (55 min), 34–21 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Schweiz: 1 x 2 min.
Domare: Andreu Marin & Ignacio Garcia Serradilla, Spanien.
Publik: 11 644 (Scandinavium, Göteborg).