Nyheter

Herr / 12 april 2019

Chrintz: "Ville dela det minnet med mina föräldrar"

Han har blivit svensk mästare, vunnit EM-guld med U18-landslaget, avgjort mot regerande Champions League-mästaren, två gånger tagit plats bredvid världsstjärnorna i omgångens lag och nu även A-landslagsdebuterat. 18-årige Valter Chrintz har ett händelserikt år att titta tillbaka till men är noga med att inte sväva iväg.
– Mina föräldrar har varit tydliga med att jag måste vara ödmjuk och jag håller med dem i det, säger supertalangen.

• • •

I det korta perspektivet finns en stor besvikelse över förlusten mot Norge i Arendal i går, men i ett länge perspektiv kommer Valter Chrintz att minnas den matchen med både glädje och stolthet. Det var nämligen hans debut i det svenska A-landslaget och 18-åringen både startade på högersexpositionen och blev målskytt.
– Det är förstås alltid tråkigt att förlora, men det finns också mycket jag kommer att ta med mig från matchen och minnas resten av livet. Det är kul att ha fått uppleva den matchen tillsammans med de övriga killarna som tagit hand om mig så bra under veckan, säger han.
Ja, hur var det att komma till samlingen i måndags? 
– Från min sida var det väldigt spänt, jag kände ju ingen förutom ”Pillan” (Philip Henningsson). Jag har ju bara sett dem på tv och vetat vilka de är, men inte varit säker på om de vetat vem jag är. Men alla har tagit hand om mig och varit väldigt positiva. Jag har också haft tur som har fått bo med Max Darj som har hjälpt mig att känna mig trygg. Han vet hur det fungerar och jag har kunnat fråga honom, jag har trivs med honom.
Till sommaren tar Valter studenten från samhälle- och beteendeprogrammet på gymnasiet och han har därför fått ta ledigt från skolan för att kunna vara med landslaget.
Vad säger dina klasskompisar när du är iväg med landslaget? 
– De har alltid varit positiva och det uppskattas. Jag tror att de är lite småskola också att jag fått den här chansen.
Chansen han fått av förbundskaptenen Kristján Andrésson har han gjort sig förtjänt av. Han blev i våras svensk mästare med IFK Kristianstad och i somras var han en av de svenska nyckelspelarna när U18-landslaget vann EM-guld. Hösten fortsatte på den inslagna vägen och Chrintz levererade mot de bästa lagen i världen.
Bland annat avgjorde han matchen mot regerande Champions League-mästaren Montpellier i matchens sista sekund och två gånger har han tagit plats i omgångens lag i Champions League. Och så alltså A-landslagsdebuten i går på det.
Ändå har du kunnat behålla ödmjukheten. Hur har du lyckats med det? 
– Det är klart att jag inte alltid kan hålla mig när jag är med polarna, men annars tror jag att man kommer långt på att vara ödmjuk i stället för att sväva iväg med framgångarna. Jag tänker att det gynnar en i längden att vara ödmjuk, det är lättare både för mig och andra att glädjas när det går bra då. Sen har det tjatats mycket hemifrån om det också. Mina föräldrar har varit tydliga med att jag måste vara ödmjuk och jag håller med dem i det, säger han.
I går fanns pappa Anders och mamma Pernilla på plats i Sør Amfi i Arendal när sonen gjorde sin första av förhoppningsvis många landskamper för Sverige.
När han gjorde första målet och jublande sprang tillbaka vände sig Valter mot föräldrarna och pekade mot dem.
– Det var en härlig känsla att göra första målet och jag såg dem i publiken och ville dela det minnet med dem. De har varit med på resan sedan jag började med handboll och alltid följt och stöttat mig. Det var härligt att ha dem där.
Tidigt i matchen hade Valter ett friläge, men fick då se sig besegrad av den norske målvakten Torbjørn Bergerud.
– Jag var fokuserad på att springa så snabbt jag kunde så att jag skulle kunna få bollen, sen hann jag inte tänka så mycket mer. Det var synd att jag missade första skottet i landslaget, men samtidigt vet jag att jag kommer att missa fler skott, men också sätta fler. Så är det i handboll, ibland gör man mål, ibland missar man.
Vilka förebilder har du haft? 
– Det är nog naturligt att dras till en kantspelare eftersom jag också spelar där. Uwe Gensheimer är en som jag har sett upp till. Han har bra avslut, bra teknik och är rolig att kolla på. Ivan Cupic i Vardar är en annan. Han är inte heller så stor eller lång, men visar ändå att han kan spela på högsta nivån, han har varit en av världens bästa högersexor.
Under lördagen väntar ny match mot Norge i EHF Euro Cup, turneringen för de fyra länder som är direktkvalificerade för EM i januari (Spanien och Österrike är de två övriga). Matchen spelas i Partille Arena. Valter vet vad Sverige behöver göra annorlunda för att kunna vara med och slåss om segern.
– Framför allt måste vi stoppa deras starka andrafas. Sen måste vi spela som vi gjorde i första halvleken i Norge, att fortsätta trycka, inte stanna upp, våga gå för det. Men det viktigaste är att vi stöter bättre i försvaret för att hjälpa våra målvakter. Mycket ligger i attityd och inställning.
Text: Daniel Vandor
Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån