Nyheter

Herr / 16 januari 2023

Daniel Pettersson inför sista gruppspelsmatchen

Med två segrar i bagaget är Sverige redan vidare till huvudrundan i VM. Dessutom står det klart att Sverige får med sig fyra poäng av fyra möjliga från gruppspelet. Vi frågade därför Daniel Pettersson vad som är på spel på måndagskvällen då Uruguay väntar i sista gruppspelsmatchen.

– Vi som lag vill fortsätta att utvecklas, vilket är enklare att göra i matchform, säger Sveriges högersexa. 

Till synes är det en tämligen betydelselös match som spelas i Scandinavium klockan 20.30 på måndagskvällen. Sverige har genom två segrar mot Brasilien respektive Kap Verde säkrat avancemang till huvudrundan med full pott.

– Vi hade ett högre tempo mot Kap Verde än i premiären mot Brasilien. Vi släppte lite mer på handbromsen. Det var en bra match från vår sidan. Det var farten som gjorde skillnaden, säger Daniel Pettersson på söndagens pressträff.

Sverige vann matchen med 34–27 (19–8). Kap Verde praktiserade 7-6 mycket framgångsrikt i andra halvlek, som de vann med 19–15.

– Det gav oss en trygghet att leda med elva bollar i halvtid. Det var misstag framåt och bakåt som störde oss lite grann i andra halvlek, fortsätter ”DP” som beskriver svårigheterna med att försvara sig mot sju anfallsspelare.

– Det kommer ju in en mittsexa till som delar upp vårt försvar lite grann och sätter deras skyttar i läge. Då måste man jobba extra hårt som försvarsspelare. Sen kan de taktiska förberedelsern skilja sig beroende på hur motståndarlagets 7-6 ser ut.

Föredrar du spel i 7-6?

– Både ja och nej. Visst kan det vara ett vapen ibland. Men jag föredrar nog spel sex mot sex.

Till vardags spelar Daniel Pettersson i tyska SC Magdeburg. Laget vann Bundesliga förra säsongen och spelar därmed Champions League denna säsong.

– Vi har gjort det bra tycker jag. Vi är stabila, trots att vi har fått en annan belastning i och med Europacupspelet. Jag tycker vi har hittat balansen mellan Champions League och Bundesliga på ett bra sätt. Vi har några poäng upp till PSG och Veszprem i vår CL-grupp och i Bundesliga ligger vi också i toppen. Det har känts bra under hösten, berättar Pettersson som är fostrad i Eskilstuna Guif.

Just nu gör han sitt femte mästerskap med Sveriges A-landslag. Matcherna duggar tätt i VM – varannan dag spelar Sverige match.

Vad hittar du på under matchfria dagar?

– Jag bara slappnar av och tar hand om kroppen. Försöker att återhämta så bra som möjligt. Sen har vi roligt i laget också. Alla beblandar sig med alla. Ofta blir det pingis eller kort.

Vad är det som är på spel på måndag kväll i mötet med Uruguay?

– Vi som lag vill fortsätta att utvecklas och hitta säkerheten i vårt spel, vilket är enklare att göra i matchform. Vi vill vässa alla delar av vårt spel.

Redan nu står det klart att Sverige ställs mot Portugal och Ungern i huvudrundan, som börjar på onsdag och avslutas på söndag.

Har ni hunnit börja tänka något på huvudrundan och lagen som väntar där?

– Nej, i morgon är det fokus på oss själva och vår sista match i gruppspelet. Sen börjar förberedelserna.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån