Nyheter

Herr / 11 januari 2024

Daniel Pettersson: ”Kommer bli en bra turnering”

Spänningen är stor inför Sveriges EM-premiär på torsdagskvällen i Mannheim. Klockan 20:30 ställs de mot Bosnien och Hercegovina. 

Sverige och Bosnien och Hercegovina möttes i EM-premiären för två år sedan i Bratislava. Då vann Sverige 30–18 efter bland annat tre mål av Daniel Pettersson. Därefter följde en förlust mot Spanien, ett kryss mot Tjeckien samt segrar mot Ryssland, Polen, Tyskland och Norge i huvudrundan, vilket innebar blågul semifinal. Där vann Sverige 34–33 mot Frankrike och sedan 27–26 i EM-finalen mot Spanien.

Ni kommer till spel som regerande Europamästare. Vad betyder det?

– Det är väl ett kvitto på att vi gjorde en fin turnering förra EM:et. Men just nu är det fokus på oss själva. Vi vet hur jämna matcher det är i ett EM. Man måste verkligen vara där och leverera i varje match, berättar Pettersson som är en av två högersexor i den svenska EM-truppen.

Den andra är Montpelliers Sebastian Karlsson, som har ersatt Niclas Ekberg som lade landslagsskorna på hyllan förra året.

– Man har lärt känna Sebastian de senaste samlingarna. Det har funkat väldigt bra och vi kommer bra överens. Vi är ganska lika som kantspelare tycker jag. Vi är kontringsstarka och gillar att ta mycket lägen.

Pettersson spelar till vardags i tyska Magdeburg. Totalt är det nio spelare i den svenska EM-truppen som spelar i tyska förstadivisionen. Eftersom mästerskapet äger rum i Tyskland är det flera av spelarna som känner sig som hemma.

– Även om vi pratar svenska inom gruppen och sådär så förstår man allt som händer runtomkring. Blir även några intervjuer på tyska.

Hur är magkänslan inför premiären?

– Att det är väldigt roligt att vara på plats. Detta är en stor grej för tyskarna – det har man verkligen märkt under det senaste halvåret i Bundesliga. Det kommer bli ett bra drag i hallarna oavsett vilka som spelar. Jag tror att det kommer bli en bra turnering, berättar ”DP” som är fostrad i Guif.

Högersexan tillhörde Eskilstunaklubben fram till 24 års ålder.

– Jag kom upp tidigt i Guif där de spelade en snabb kontringshandboll. Det var lite den svenska modellen med bra försvar- och målvaktsspel. Det har präglat mitt sätt att spela handboll på. Först gick jag bakom ”Zacke” (Mattias Zachrisson) på kanten, men när han gick upp på nio meter fick jag ta kanten.

Vad måste ni prioritera främst i premiären mot Bosnien?

– Att få igång vårt försvar- och kontringsspel. Jobba hårt tillsammans och inte lämna något åt slumpen.

Daniel Pettersson svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Päron.

Vilken är din favoritdryck?

– Mjölk.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Något lätt. En macka eller lite yoghurt.

Har du någon favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Tyskland?

– Nej, inget speciellt. Jag äter det mesta.

Hur bra är du på att laga mat?

– Inte superbra. Det är under utveckling (skratt).

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån