Nyheter

Herr / 2 augusti 2021

Edvardsson och kompani redo i Tokyo

Fyra stycken är de reserver som finns på plats i Tokyo och bor utanför OS-byn. Under den avslutande gruppspelsdagen fick vi ett kort snack med Jonathan Edvardsson som ingår i reservtruppen tillsammans med Tobias Thulin, Emma Rask och Rebecca Nilsson.

– Man är alltid redo även om man såklart inte hoppas att något tråkigt ska ske, säger Edvardsson. 

Partillesonen Jonathan Edvardsson gör sig redo för damernas avslutade gruppspelsmatch mot Ungern när vi får tag på honom. Tillsammans med Tobias Thulin, Emma Rask och Rebecca Nilsson ingår han bland reserverna. Till skillnad från de 15:e spelarna Nina Dano och Anton Lindskog får de ej bo i OS-byn tillsammans med övriga svenska atleter.

– Först var jag och Tobias samlade med herrlandslaget i Ystad och sedan Fukuoka. Men sen drog laget till Tokyo medan jag och Tobias stannade kvar i Fukuoka tillsammans med Rebecca och Emma. Där har vi tränat lite extra med fystränare Rickard Nilsson. Vi hade bättre träningsförutsättningar där än i Tokyo, berättar Edvardsson.

Den 28:e juli åkte kvartetten vidare till Tokyo för att finnas på plats i matcharenan för att stötta sina lagkamrater. Utöver det har de medverkat på träningar och videogenomgångar.

– Det är kul att vara med laget även om vi inte bor i OS-byn, fortsätter Edvardsson.

Vilka är era viktigaste uppgifter som reserver?

– Grunduppgiften är att ta ansvar och hålla oss redo fysiskt och mentalt. Ifall något tråkigt eller oförutsett skulle ske. Då måste vi kunna ta det ansvaret och inte träna för mycket eller för lite. Sen bidrar vi med så mycket energi som vi bara kan. Vi hörs lite i hallen.

Precis som landslaget får Edvardsson och kompani gott om tid att följa övriga svenskar i OS.

– Man försöker följa allting från segling till brottning. Det finns ett svensk-program som vi håller någorlunda koll på. Det är väldigt roligt att följa några som man satt och spelade yatzy med under förberedelselägret i Fukuoka.

Under tisdagen spelar herrlandslaget OS-kvartsfinal mot Spanien. Ett tufft motstånd som inspirerar enligt Edvardsson.

– Det är framför allt väldigt roligt att vi ska spela kvartsfinal i OS. Det är riktigt stort och jag tror på gänget. Vi har goda chanser och en riktigt go känsla efter matchen mot Danmark. Nu ska vi kolla lite video och finslipa detaljerna. Det smäller helt enkelt imorgon.

Är du redo imorgon bitti om du får samtalet?

– Såklart. Jag är alltid redo. Men som sagt hoppas man inte på det. Då är det nästan alltid något tråkigt som har skett. Men vi måste vara så redo som man bara kan bli.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Vandor