Herr / 30 januari 2022

EM-guld till Sverige!

Guldtorkan är äntligen över för Sveriges handbollsherrar. Under söndagen besegrade de Spanien i EM-finalen med 27–26. Detta är Sveriges första mästerskapsguld på 20 år.

EM-finalen mellan Sverige och Spanien blev precis så tajt som många trodde. Lagen höll jämna steg från start till slut. När klockan slog 60 var det helt lika, 26–26.

Som tur var hade Sverige tilldömts ett straffkast. Fram klev Niclas Ekberg som överlistade Gonzalo Perez de Vargas. Målet innebar finalseger 27–26 och första svenska handbollsguldet på 20 år.

– Det gick inte så många tankar. Jag tänkte bara bollen ska in, kommenterade Ekberg till TV6 efter slutsignal.

Därmed fick Sverige också revansch på Spanien som vann EM-finalen länderna emellan 2018 i Zagreb. Dessutom eliminerade de Sverige i sommarens OS.

Sverige fick en pigg start på matchen. Genom Jim Gottfridsson och Oscar Bergendahl tog man ledningen 2–0. De båda tog plats i EM:s all star team som MVP respektive bästa försvarsspelare.

Spanien kom tillbaka snabbt. I paus ledde de med uddamålet, mycket tack vare listigt försvarsspel och kliniskt straffskytte.

Sverige å andra sidan missade sina två första straffar.

I minut 43 klev Sverige förbi Spanien i målprotokollet igen. Andreas Palicka fortsatte att bjuda på den ena storräddningen efter den andra och Daniel Pettersson satte dit 20–19.

Spanien vägrade ge upp. Med listiga inspel till mittsexorna Gedeon Guardiola och Adria Figueras lät de aldrig Sverige rycka ifrån i målprotokollet.

– Den svängde lite. Två mål dit och två mål hit. Sen i slutet visade vi styrka och spelade lugnt. Vi spelade iskallt i sista anfallet, fortsatte Ekberg.

I slutet var det just Sverige som höll sig kyligast. Medan Spanien bommade sitt sista anfall skickade Niclas Ekberg in det avgörande guldmålet på straff. Även Hampus Wanne visade prov på kyla när han gjorde dubbla mål under de sista tio minuterna.

Slutsiffrorna skrevs 27–26 (12–13). EM-guldet är Sveriges femte på herrsidan och första på 20 år.

– Jag mår sjukt bra. En otrolig känsla. Jag är nästan i chock över vad som precis har hänt. Det är helt fantastiskt, sade en rörd Palicka.

– Att få vinna en guldmedalj med Sverige hade jag aldrig kunnat drömma om som liten, fortsatte målvaktshjälten.

På medaljceremonin var det målvakten Andreas Palicka som lyfte den så efterlängtade guldtallriken i skyn, precis som Bengan Boys gjorde i Globen 2002.

– Vi var bäst när det gällde, konstaterade Ystadpågen Jim Gottfridsson.

SVERIGE–SPANIEN 27–26 (12–13)
Sverige: Oscar Bergendahl 5, Niclas Ekberg 5, Hampus Wanne 4, Jim Gottfridsson 3, Felix Claar 2, Daniel Pettersson 2, Jonathan Carlsbogård 2, Valter Chrintz, Max Darj, Albin Lagergren, Andreas Palicka.
Spanien: Aleix Gomes 6, Adria Figueras 6, Ian Tarrafeta 5, Angel Fernandez 4, Gedeon Guardiola 2, Agustin Casado, Jorge Maqueda, Joan Canellas.
Målutveckling: 5 min: 2–0, 10 min: 4–3, 15 min: 6–6, 20 min: 9–7, 25 min: 11–10, 30 min: 12–13, 35 min: 15–16, 40 min: 18–18, 45 min: 21–21, 50 min: 23–22, 55 min: 26–24, 60 min: 27–26.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Spanien: 4 x 2 min.
Domare: Robert Schulze & Tobias Tönnies, Tyskland
Publik: – (MVM Dome, Budapest, Ungern).