Nyheter

Herr / 14 januari 2022

EM med Zacke, del 2

Det bjöds på stor underhållning när EM 2022 kastades igång på torsdagskvällen. Sverige tog säkert hem två poäng mot Bosnien & Hercegovina medan Nederländerna chockade hemmanationen Ungern inför fullt hus i Budapest.

– Den såg jag inte komma. Nederländerna ska inte kunna slå Ungern inför den jättepubliken, säger Mattias Zachrisson i den andra delen av EM med ”Zacke”. 

På sin hemmaplan i Eskilstuna har Mattias Zachrisson startat igång januariträningen med sitt Guif. Med kollegan Zoran Roganovic iväg på EM-uppdrag med Montenegro är det ”Zacke”. tillsammans med sportchefen och före detta förbundskaptenen Kristján Andrésson, som leder träningarna.

Under torsdagskvällen bevittnade Zachrisson en sprakande start på EM 2022. Regerande mästarna Spanien kämpade hårt mot Tjeckien men lyckades till slut säkra två poäng.

– De imponerade absolut inte på mig. Spanien är inne i en generationsväxling och har tunga skador på Alex och Daniel Dujshebaev. Man ska inte dra för stora växlar av en öppningsmatch men de är inne i en tuffare fas nu än på länge, säger Zachrisson.

Sveriges premiärseger mot Bosnien & Hercegovina var det dock inget snack om.

– Båda Sveriges målvakter gjorde det riktigt bra och låg på runt 50% i räddningar. Det var en bra öppningsmatch, även om Sverige gick ner sig i 15 minuter av andra halvlek. Samtidigt kan det vara bra att det finns mer att ta av.

På lördag möts Sverige och Spanien i Bratislava. En historiskt mycket tuff match. Faktum är att Sveriges herrar inte har vunnit mot Spanien sedan 2014. Nio raka förluster lyder facit.

Mattias Zachrisson, som själv förlorade mot Spanien i EM-finalen 2018, vet vad som brukar gå snett.

– Går de ut i 5-1 har vi problem. Deras offensiva 5-1 försvar har förstört för oss under lång tid. I EM-finalen 2018 ledde vi i paus. Men när de lyfte sin defensiv löste vi aldrig det. Så har det varit de senaste matcherna, berättar ”Zacke” som fortsätter:

– Den här gången saknar dem dock Alex Dujshebaev som vanligtvis spelar etta. De har inte heller Raul Entrerrios, Vivan Morros eller Daniel Sarmiento. Det saknas rutin och kvalitet. Det är inte det gamla vanliga Spanien.

Vilka svenska spelare lämpar sig bäst mot ett spanskt 5-1 försvar?

– Glenn Solberg har ju en rätt uttalad startsjua. Men jag tror Felix Claar och Jim Gottfridsson ihop kan bli ett bra anfallsvapen.

Hur viktig är matchen för Sverige?

– Den betyder jättemycket. För att ha goda chanser att gå vidare från huvudrundan behöver man vinna den här matchen.

På andra håll i EM fick vi se Nederländerna besegra hemmanationen Ungern med 31–28. En mäktig bedrift enligt Zachrisson.

– Den såg jag inte komma. Nederländerna ska inte kunna slå Ungern inför den jättepubliken. Det är ruskigt starkt gjort. Men för Ungern går det inte att gräva ner sig. Vinner de sina resterande två matcher i gruppspelet kan de ta sig vidare.

I samma grupp kliver Island och Portugal in i mästerskapet på fredag kväll.

– Jag tror Island vinner den matchen. Portugal har nyckelspelare skadade och Island har en bra offensiv. Det blir en oerhört intressant match.

Övriga matcher på fredagskvällen spelas i grupp D i Bratislava. Tyskland ställs mot Belarus och Österrike gör upp mot Polen.

– Mötet mellan Polen och Österrike är vidöppet. Sen ska Tyskland klara av Belarus. Tyskarna slog Frankrike 35–34 inför EM. Men med gårdagens skrällar kan man aldrig veta säkert.

Zackes EM-spaning:

– Även om Nordmakedonien är klara favoriter i lördagens match mot Montenegro tror jag på en skräll. Med Zoran tillbaka på bänken tror jag Montenegro kan bli en otäck överraskning. Matcher mellan Balkanländer är spektakulära att kolla på. Mot Slovenien hade Nordmakedonien en hel långsida som stöttade dem. Jag vet från egen erfarenhet hur mycket handbollen betyder för dem länderna.

Text: Olof Thyrelius Ericson