Nyheter

Herr / 16 januari 2022

EM med Zacke, del 3

Efter den ordentliga kallduschen mot Spanien måste Sverige ta poäng mot Tjeckien för att avancera till huvudrundan. 

– Tjeckien passar Sverige bättre. De står med ett defensivare 6-0 än vad Spanien gör, analyserar Mattias Zachrisson.

Med mängder av tekniska fel hamnade Sverige i otakt mot Spanien i EM:s andra gruppspelsomgång. I den tredje delen av ”EM med Zacke” konstaterar Mattias Zachrisson att Spanien återigen hade gjort sin hemläxa.

– De var ruskigt pålästa och bra i sitt hemspring. De tog bort Sveriges kanter, speciellt Niclas Ekberg, med sitt offensiva 6-0. Bakåt fick Sverige aldrig stopp på Spaniens spelföljder. Där saknades Max Darj, menar ”Zacke”.

Hur ska de svenska spelarna gå vidare efter en sådan tung förlust?

– De är såpass professionella så de fixar det. Att förlora matcher är något man gör ibland. Det gäller att blicka framåt och kolla vad man gjorde bra mot Spanien. Det var inte dåligt över 60 minuter, men tyvärr var det inte tillräckligt bra.

På måndagskvällen måste Blågult besegra eller spela oavgjort mot Tjeckien för att kvittera ut biljetten till huvudrundan.

– Det går inte att jämföra Spanien och Tjeckien i kvalitet. Tjeckien passar Sverige bättre. De står med ett defensivare 6-0 än vad Spanien gör. Men de har ett bra lag. Om de håller en skaplig nivå i spelet blir det en tuff uppgift för Sverige.

Sverige var inte det enda skandinaviska laget som fick se sig besegrade under lördagskvällen. Även Norge föll i sin gruppspelsmatch mot Ryssland.

– Det överraskade mig oerhört mycket. Även om Ryssland såg bra ut i VM för ett år sedan trodde jag inte de hade den kapaciteten i sig.

Under söndagskvällen fortsätter dramatiken i grupp B, där Nederländerna, Ungern, Island och Portugal gör upp två platser i huvudrundan.

Efter Nederländernas premiärseger mot Ungern är det spännande förutsättningar.

– Ungern måste vinna mot Portugal, annars är det över för dem. Jag har svårt att se dem tappa en till match. Normalt ska de vinna mot både Nederländerna och Portugal. Jag tror dem vinner ikväll.

Zackes EM-spaning

– Nederländerna har ett ”go” i laget efter vinsten mot Ungern. Jag tror att de även kan slå Island. Det vore en ny skräll men Island brukar vara som bäst i sin premiärmatch. Dessutom har de inte toppkvalitet på målvaktssidan. Jag tror Nederländerna kan överraska igen.

Text: Olof Thyrelius Ericson