Nyheter

Herr / 19 januari 2022

EM med Zacke, del 4

Pulsen stiger i EM när 24 lag har blivit tolv. Mattias Zachrisson har stora förväntningar på huvudrundan som inleds under torsdagen. 

– EM har redan charmat oss med några skrällar i gruppspelet. Det blir spännande att se vad som händer nu när kvaliteten höjs, menar ”Zacke”. 

Med minsta möjliga marginal gick Sverige vidare till huvudrundan i EM. Där väntar nu matcher mot Ryssland, Polen, Tyskland och Norge.

– Att gå vidare till huvudrundan var det stora målet. Men spelmässigt kan det bli bättre. De har spelat med en stor press som de inte har hanterat på bästa sätt. Men de har fortfarande allt i egna händer, säger Mattias Zachrisson.

Gruppspelet i EM skördade två stora offer. Hemmanationen Ungern och regerande EM-fyran Slovenien.

– EM med alla skrällar är ju betydligt roligare än VM. EM har redan charmat oss i gruppspelet. Det blir spännande att se vad som händer nu när kvaliteten höjs.

Vilka lag imponerade mest på dig under gruppspelet?

– Jag tycker Island har gjort det sjukt bra. Att vinna tre raka mot Nederländerna, Ungern och Portugal är starkt jobbat.

På sin EM-halva har Island nu Frankrike och Danmark. Två favoriter enligt ”Zacke” att gå vidare till semifinal.

– I den första gruppen är alla lag underdogs när de möter Danmark och Frankrike.

För Sverige inleds huvudrundan på torsdag klockan 15.30. Ryssland väntar i Bratislava.

– Jag mötte Ryssland när de var påväg med sin generationsväxling. Då var spelarna talanger. Nu har de växt ut till skyttar och försvarsjättar. De imponerade i sin seger mot Norge. När det väl stämmer för dem är de riktigt bra.

Under sin tid i Füchse Berlin hade Zachrisson Rysslands förbundskapten Velimir Petkovic som tränare.

– Han är inte den mest handbollskunniga men han är duktig på att motivera sitt lag. Han vet verkligen hur man får igång sina spelare.

Vilken svensk spelare har visat bäst trend?

– Hampus Wanne har varit fruktansvärt bra. Han har varit säker i läget.

Den stora förbättringspotentialen enligt Zachrisson ligger i Sveriges uppställda anfallsspel samt målvaktsspel.

– Vi behöver få ett bredare spel. Senast mot Tjeckien blev det extremt centrerat mot mitten med mycket växelspel. Sen behöver målvakterna höja sig om det ska gå vägen.

Zackes EM-spaning: 

– Bland matcherna som spelas på torsdag ser jag Montenegros möte med Kroatien som extra intressant. Efter två tidigare segrar mot Nordmakedonien och Slovenien har Montenegro ett jäkla självförtroende och ”go” i laget. Det blir intressant att se om de kan rida vidare på den vågen och rubba Kroatien.

Text: Olof Thyrelius Ericson