Nyheter

Herr / 22 januari 2022

EM med Zacke, del 5

Sverige har fått en fin start på huvudrundan i EM. Mattias Zachrisson ser klar förbättring i spelet och blickar fram mot söndagens tungviktsmöte med Tyskland.

– Tyskland är ett snäpp bättre än Polen och Ryssland. De har en stor bredd, säger ”Zacke”. 

Med två segrar i ryggen kliver Sverige ut med stort självförtroende i söndagens kvällsmatch mot Tyskland. Klockan 18.00 är det avkast i Bratislava.

Tyskland har inlett huvudrundan med två förluster. Med ett drygt dussintal spelare sittandes i karantän är det grus i det tyska maskineriet. Mattias Zachrisson menar dock att uppgiften blir svår för Sverige.

– Tyskland är ett snäpp bättre än Polen och Ryssland. De har en stor bredd. Det finns stor kvalité, även om de gärna hade behållt sina spelare som har testats positivt för covid-19, berättar ”Zacke” från en USM-tävling i Eskilstuna.

Under helgen ska han leda Eskilstuna Guifs damjuniorer.

–Jag minns själv att detta var bland dem roligaste tiderna. Jag förstår hur laddade tjejerna är, berättar han vidare.

Vad är din kommentar på Sveriges start på huvudrundan?

– Att målvaktsspelet har varit bra. Det är den stora nyckeln tillsammans med försvarsspelet. Palicka hade en jättefin dag mot Ryssland och Thulin gjorde det mycket bra mot Polen. Det är A och O. Sen har vi fått lite lätta kontringsmål samt fler utspel till kanterna. Det är viktigt med bredd i anfallsspelet. Det är flera steg i rätt riktning.

En av debutanterna som har imponerat på Zachrisson är högersexan Isak Persson.

– Han har inte gjort många landskamper men är fruktansvärt bra. Han går till Bundesliga nästa år och då kommer han få visa än mer hur bra han är.

Zachrisson har utöver Sveriges matcher även följt Montenegros EM med stor noggrannhet. Efter torsdagens seger mot Kroatien skickade ”Zacke” sina gratulationer till förbundskapten Zoran Roganovic som till vardags leder Guifs A-lag tillsammans med Zachrisson.

– Jag har gratulerat honom till framgångarna. Det är roligt att se en helt lag lyfta sig med utmaningen.

Men med Danmark och Frankrike i samma grupp blir det en tuff resa till medaljmatcherna, tror Zachrisson.

– Danmark och Frankrike är fortfarande favoriterna i den gruppen. Det måste man stå kvar vid.

En av Sveriges utmaningar på söndagen blir att få hål på Tysklands veteran mellan stolparna, Johannes Bitter.

– Jag har alltid gillat honom. Han är riktigt bra och håller en hög nivå. Han klappar sällan igenom och kan mycket väl stänga igen. Det gäller att få en fin start och få hål på honom direkt.

Zackes EM-spaning:

– Jag tror Montenegro får det tuffare denna gången. Nederländerna kan skrälla i den matchen och någon gång måste Nebojsa Simic har en dålig dag på jobbet.

Text: Olof Thyrelius Ericson