Nyheter

Herr / 20 januari 2023

Eric Johansson: ”Han har betytt mycket för mig”

Ett riktigt prestigemöte väntar på fredagskvällen. Sverige ställs mot Island i ett fullsatt Scandinavium och vid seger säkrar Sverige såväl kvartsfinalplatsen som gruppsegern. 

– Det kommer att bli en riktigt rolig match, slår Eric Johansson fast. 

Med 20 gjorda mål ligger Eskilstunasonen Eric Johansson tvåa i Sveriges interna skytteliga i VM. Målskyttet lossnade för vänsternian i måndagens match mot Uruguay då han noterades för hela elva kassar.

– Jag hittade rytmen och kom tillbaka till det spel jag hade innan min skada, säger Johansson på torsdagens pressträff.

Skadan Johansson pratar om var en handfraktur som han ådrog sig i slutet av november.

– Man blev lite orolig när jag fick reda på att det var en fraktur. Men när de sade till mig att det skulle ta fyra till sex veckor att läka blev jag lugn, fortsätter 22-årige Johansson som nyligen utsågs av den ansedda handbollssajten Handball-Planet.com till årets unga spelare 2022.

– Det var jätteroligt att få den utmärkelsen. Ett kvitto på att man gjorde förra säsongen bra. Jag känner att jag har utvecklats på alla plan. Jag värderar mina lägen mycket bättre än än vad jag gjorde tidigare.

Sedan 2022 representerar Johansson det tyska topplaget THW Kiel. Mellan 2021 och 2022 spelade han i norska Elverum Håndball. Sin handbollsfostran fick han i moderklubben Eskilstuna Guif. Totalt blev det fyra A-lagssäsonger för Johansson i svenska Handbollsligan, där Guifs huvudtränare Zoran Roganovic hjälpte Johansson att utvecklas till en mångsidig niometersspelare. Zoran Roganovic är även förbundskapten för Montenegros herrlandslag som deltar i VM.

– Zoran har hjälpt mig väldigt mycket. Vi har fortfarande bra kontakt och skriver till varandra under VM. När jag frågade om en individuell träning dök han alltid upp. Vi övade mycket skotteknik minns jag. Han har betytt mycket för mig.

Du beskrivs ofta som en spelintelligent skytt med förmåga att spela bakåt också. Håller du med?

– Ja, det skulle jag säga. Jag vill inte bara vara den här skytten som inte kan spela fram andra. Jag jobbar väldigt mycket med mitt assistspel, berättar Johansson ligger tvåa i Sveriges interna assistliga bakom Jim Gottfridsson.

Scandinavium väntas bli fullsatt på fredag kväll då Sverige möter Island i en riktig tungviktsmatch. Svenska och isländska supportrar väntas ta över Göteborg och många av de svenska och isländska spelarna känner till varandra efter spel med eller mot varandra i tyska Bundesliga.

– Det kommer bli en riktigt rolig match. För oss gäller det att ha tillräckligt mycket höjd och packa in i försvaret. Island kommer med mycket fart. Vi behöver ha mest fokus på Gisli Kristjansson och Omar Ingi Magnusson. De är väldigt bra duellspelare. Förhoppningsvis kan vi göra en lika bra match som mot Ungern.

Precis som i tidigare matcher i Göteborg lär många ungdomar och barn heja fram Johansson och kompani.

– Det är otroligt kul att så många barn och unga kommer och kollar. De ska veta att vi spelar för dem och det svenska folket. Vi vill att handbollen i Sverige ska utvecklas ännu mer och att ungdomar rör på sig.

Under pandemin läste vi att många unga slutade med sin idrott. Har du någon gång tyckt handboll var tråkigt?

– Nej, inte tråkigt. Det var en kort period i Guif när vi förlorade många matcher som det var lite tråkigt. Men jag har alltid känt glädje över att komma till träningar, berättar Johansson.

Vilka är dina tips till unga som kämpar med sin handboll?

– Jag har alltid haft kompisar som har spelat handboll. Många av dem som jag började spela handboll med i Guif är mina bästa vänner idag. Det är mycket roligare om man gör allt tillsammans.

Avkast mellan Sverige och Island sker klockan 19.00.

SVERIGES INTERNA SKYTTELIGA I VM

1. Hampus Wanne, 25 mål
2. Eric Johansson, 20
3. Niclas Ekberg, 13
4. Jim Gottfridsson, 12
5. Felix Claar, 11
6. Albin Lagergren, 10
6. Lucas Pellas, 10
8. Daniel Pettersson, 9
9. Oscar Bergendahl, 8
10. Jonathan Carlsbogård, 7

SVERIGES INTERNA ASSISTLIGA I VM

1. Jim Gottfridsson, 19 målgivande passningar
2. Eric Johansson, 12
3. Jonathan Carlsbogård, 10
3. Albin Lagergren, 10
5. Felix Claar, 8
6. Lukas Sandell, 6
7. Olle Forsell Schefvert, 5
7. Linus Persson, 5
9. Daniel Pettersson, 4
10. Andreas Palicka, 2
10. Hampus Wanne, 2

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån