Nyheter

Herr / 19 januari 2024

Felix Claar: ”Det blir ett rävspel”

Under hösten har Felix Claar hyllats som en av de hetaste spelarna i världen. Nu ställs han mot flera gamla och nya lagkamrater i Danmark – när Sverige vill ta ett stort steg närmare semifinal.
– Det blir ett rävspel eftersom man nästan vet allt om varandra, säger Claar inför gruppfinalen. 

Sverige inledde huvudrundan på bästa sätt och besegrade Slovenien med 28–22 efter ett stort ryck direkt efter paus. Därmed har de regerande Europamästarna full pott hittills i turneringen.

– Jag tror ändå att det finns en nivå till. För varje match som gått tycker jag att vi har blivit bättre och bättre. De första matcherna i gruppspelet var inget motstånd direkt. Vi fick inte känna på det, men mot Nederländerna blev det bättre och mot Slovenien var det ännu bättre. Jag hoppas att vi kan fortsätta på den vågen och ta ytterligare kliv, säger Felix Claar.

Vad vill ni få ut mer av?

– Försvarsspelet mot Slovenien var helt fantastiskt. Kontringsspelet har varit okej, men anfallsspelet har varit lite hackigt i perioder. Ibland får vi inte riktigt bollen att gå. Vi fastnar ibland och tar för många frikast, men det är inget som jag oroar mig över inför kommande matcher.

Under mästerskapet har Felix Claar kanske varit den spelaren som fått mest beröm i landslaget. 27-åringen har varit en av Bundesligas bästa spelare under hösten och hyllats som en av de hetaste spelarna i världen just nu. Mittnian har också inlett EM starkt där insatsen mot Nederländerna i gruppspelet sticker ut.

– Det är skitkul att höra såklart. Jag har haft ett jättebra första halvår i Magdeburg och kom in med bra självförtroende i det här mästerskapet. Det har går bra hittills, så jag vill bara fortsätta på den vägen.

Känner du själv att du är i bättre slag än någonsin?

– Ja, men tanke på den formen jag haft så är detta min bästa säsong hittills. Men jag känner ändå att det finns mer att ta av. Det finns ytterligare grejer som jag kan utveckla och göra.

Nu väntar gruppfinal i huvudrundan mot Danmark – en motståndare som Felix Claar har bättre koll än många andra på. Större delen av den danska truppen tillhör klubbar i Bundesliga, där två av dem (Magnus Saugstrup och Michael Damgaard) är hans lagkamrater i Magdeburg. Dessutom spelade Claar med flera danska stjärnor under tiden i Ålborg – bland annat Mikkel Hansen och Henrik Møllgaard.

– Man känner inte alla spelare, men nästintill. Det är speciellt och Danmark är alltid laget som man vill slå. De är storfavoriter i turneringen och de har flera nuvarande och gamla lagkamrater som man ställs emot. Det blir ett litet rävspel eftersom man nästan vet allt om varandra. Jag möter Saugstrup varje träning – han vet vad jag vill göra och jag vet hur han vill försvara. Det gäller att hitta små nya saker att chocka med, även om det är svårt.

Ni har inte mött Danmark i skarpt läge sedan OS 2021. Tycker du att Danmark skiljer sig något som lag nu?

– De spelar på samma sätt. Det är väl snarare att spelarna har utvecklats och blivit bättre. De gör allting mycket svårare för motståndarna och har en individuell kvalitet som de vinner matcher på. Även om de spelar bra som lag så finns det en individuell kvalitet i Danmark som avgör matcher för dem, avslutar Claar.

Felix svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Grönt äpple.

Vilken är din favoritdryck?

– Coca Cola Zero.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Vi äter oftast med laget innan match och då brukar jag ta pasta med något till.

Vad brukar du laga för mat hemma?

– Vi är mycket inne på att göra olika former av tacos. Fisk, räkor eller köttfärs med olika tillbehör.

Hur bra är du på att laga mat?

– Jag skulle ge mig själv ”helt okej” som betyg.

SPELARE I DEN SVENSKA EM-TRUPPEN SOM SPELAR ELLER HAR SPELAT I DEN DANSKA FÖRSTADIVISIONEN

Andreas Palicka
Oscar Bergendahl
Felix Claar
Lukas Sandell

Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån