Nyheter

Herr / 9 januari 2023

Felix Claar: ”Försvaret är vår största styrka”

Efter fredagens uddamålsseger mot Serbien (35–34) menar mittnian Felix Claar att den blågula förbättringspotentialen finns i defensiven. 

– Försvaret är vår största styrka. Vi ska försöka göra det bättre på måndag, säger Claar inför kvällens VM-genrep i Halmstad. 

Handbolls-VM närmar sig med stormsteg. När det svenska herrlandslaget spelar VM-genrep mot Serbien på måndag kväll återstår det tre dygn till VM-premiären i Göteborg på torsdag, då Sverige ställs mot Brasilien i Scandinavium.

VM-genrepet spelas i Halmstad. Under måndagskvällen kommer den före detta svenska förbundskaptenen Bengt ”Bengan” Johansson att hyllas. Johansson gick bort i våras och de svenska spelarna kommer att spela med hans namn på ryggen.

– Jag fick tyvärr aldrig chansen att träffa ”Bengan”. Men jag såg på filmer och videoklipp vilken framgång han och hans landslag hade. Det var en stor personlighet inom handbollen, berättar Sveriges mittnio Felix Claar som föddes 1997, mitt under Bengt Johanssons storhetstid som svensk förbundskapten.

Precis som övriga spelare i det svenska landslaget är Claar laddad inför det stundande hemmamästerskapet, vilket blir 26-åringens första.

– Det ska bli jäkligt häftigt. Det märks ju i media att vi ska spela ett hemmamästerskap. Det finns ett tryck på oss att vi ska prestera, samtidigt som vi själva har höga ambitioner. Det ska bara bli skitkul, berättar Claar som spelat tre pandemipräglade mästerskap hittills: VM 2021, OS 2021 och EM 2022.

– Det kommer vara stor skillnad på detta och de tidigare mästerskapen som jag har varit med i.

Hur lyder er utvärdering av fredagens uddamålsseger mot Serbien?

– Vi tittade på lite försvarsklipp i morse (läs söndag). Där finns vår förbättringspotential, skulle jag säga. I fredags var det lite problematiskt. Det är försvaret som är vår största styrka. Vi ska försöka göra det bättre på måndag.

Hur kändes matchen för egen del?

– Bra. Jag fick spela 30 minuter och tyckte att det kändes bra.

Ni på nio meter bytte på klockan i både första och andra halvlek. Hur tyckte du att det fungerade?

– Bra. Jag gillar det. Då vet man när man ska in och vad som gäller.

På nio meter spelar Claar ofta tillsammans med vänsternian Eric Johansson och högernian Lukas Sandell. Den sistnämnda är också lagkamrat med Claar i danska Ålborg.

– Vi pratar en hel del på träningarna. När vi väl ska in på plan så vet vi vad vi ska göra.

Du och Jim Gottfridsson har snarlika roller på nio meter. Pratar ni mycket med varandra?

– Ja, det gör vi. Ibland är det Jim som ser någonting och ibland är det jag som gör det. Vi förmedlar det till varandra. Jag tycker det funkar bra.

Du fick även förtroendet i övertalsspelet. Är du den uttalade beslutsfattaren i 6-5 spelet?

– I fredags försökte vi med en ny variant, där jag och högernian står på nio meter och ska försöka komma till ett läge. Men nej, det ska inte avgöras på en enda passning från mig. Det är inte där vårt huvudfokus ligger.

Avkast mellan Sverige och Serbien sker klockan 18.10 i Halmstad Arena.

KOMMANDE LANDSKAMPER

9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena) Biljetter

12 januari: Brasilien (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
14 januari: Kap Verde (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
16 januari: Uruguay (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån