Nyheter

Herr / 21 januari 2022

Felix Claar om resan i landslaget

Landslagskarriären har gått spikrakt uppåt för Felix Claar, 25. På ett år har mittnian gått från mästerskapsdebutant till nyckelspelare. 

– Jag får en större roll för varje samling som går, säger Claar som ligger i toppen av Sveriges interna poängligor. 

Med 14 mål och 13 assist ligger Felix Claar trea i Sveriges poängliga i EM, bakom Hampus Wanne (28 mål) och Jim Gottfridsson (14 mål och 25 assist).

Norrköpingssonen har fått gott om speltid, även om han sällar startar matcherna. Efter fina prestationer i såväl klubblaget Ålborg som i svenska landslaget berättar han att bevakningen från motståndarna har ökat.

Är motståndarna mer pålästa på dig idag jämfört med VM för ett år sedan?

– Ja, absolut. Det tycker jag verkligen. Till exempel brukar jag gå mest till höger i mina stegisättningar. Ofta kan försvararen stå lite extra mycket på den sidan och tvinga mig åt andra hållet. Det är utmanande.

Samma tendens gäller även Sveriges landslag i stort. Efter fjolårets VM-silver har de andra landslagen bättre koll på Glenn Solbergs mannar.

– Så är det väl för alla lag. De är mer pålästa på oss och vi är mer pålästa på dem. Men vi har mer verktyg i oss och jag hoppas att vi kan få ut det i EM, fortsätter Claar.

Hur ser du på era chanser att gå vidare från huvudrundan?

– Vi har nog inte råd att tappa några poäng. Det är full pott som gäller. Det kan gå vägen om vi får allt att stämma.

Precis som övriga spelare kunde Claar pusta ut i måndags kväll när avancemanget till huvudrundan stod klart.

– Jag var otroligt lättad. Man visste inte om man skulle vara glad eller besviken efter den matchen mot Tjeckien. Vi ville nog betydligt mer än vad vi fick ut.

Du ligger delad tvåa i interna skytteligan och trea i assistligan. Hur ser du på din resa i landslaget?

– Jag får en större roll för varje samling som går. Det är kul såklart. Min karriär i landslaget har gått långsamt uppåt.

Du tycker inte det har gått snabbt?

– Nej, det tycker jag inte. Det har gått i lagom takt i ett år nu.

Hur ser du på fredagens motstånd?

– Polen är ett starkt lag. De har Szymon Sicko som sitt starkaste vapen. Det gäller att vi ser upp för honom samt deras duktiga mittsexor.

Du och Jim Gottfridsson har spelat en del ihop under EM. Vad är tanken bakom det samarbetet?

– Det är väl att få upp ett tempo i anfallet. Jag och Jim gillar att gå på genombrott. Vi skjuter inte lika mycket skott som Eric Johansson eller Jonathan Carlsbogård. Det blir fler dueller med mig och Jim.

Avkast mellan Sverige och Polen sker klockan 18.00 på fredag kväll. Sverige ligger två poäng före Polen i gruppen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån