Nyheter

Herr / 20 mars 2022

Felix Möller: ”Har turen att spela i jättebra lag”

Få spelare i svensk handboll har vunnit lika mycket som Felix Möller det senaste året. Med sitt klubblag IK Sävehof har han vunnit såväl SM-guld som cupguld – och med Sverige grävde han EM-guld i Budapest. 

– Jag har turen att spela i jättebra lag, säger landslagets mittsexa ödmjukt. 

Det är stora meriter som 19-åriga Felix Möller har skaffat sig. Inom loppet av ett år har stjärnskottet vunnit det mesta som går att vinna inom svensk handboll. Med IK Sävehof ett SM-guld, ett cupguld, samt två seriesegrar i Handbollsligan.

Med det svenska A-landslaget ett EM-guld.

– Jag har turen att spela i jättebra lag. menar Möller ödmjukt.

Närmast kommer han och landslaget från en stark tremålsseger mot Polen. I den första av veckans två landskamper vände Sverige underläge till seger.

– Vår försvarsinsats var bra matchen igenom. Vi växlade mellan 6-0 och 5-1 och båda två försvarssystemen funkade bra. Vi missade lite för många lägen men deras målvakt var bra, summerar Möller.

Sveriges starka avslutning på matchen knäckte Polen. Flera gånger om gjorde Hampus Wanne och Niclas Ekberg kloka inspring och ställde sig fria vid sex-meters-linjen. Jim Gottfridsson var såklart vaken på kantinlöpen och serverade kantduon med fina inspel.

Vad är det med Wannes och Ekbergs kantinlöp som är så svåra att försvara sig mot?

– Det är så mycket att hålla koll på. När man väl springer hem lägger man ofta stort fokus på spelarna på nio meter. När det sen kommer kantinlöp blir det mycket att se efter. Wanne och Ekberg har bra tajming och gör det extra svårt för mittförsvararna, menar Möller som erkänner att han själv går in i fällan på träning.

– Haha, ja. Det kan hända.

I torsdagens match gjorde Möller också sitt första mål i A-landslaget. En bedrift som betyder mycket för Partillesonen.

– Ja, det var väldigt roligt. Det är något man har längtat efter. Sen var det väldigt roligt att jag fick spela såpass många minuter.

Till våren väntar både SM-slutspel och utslagsspel i European League för Möller och de övriga i svenska mästarna IK Sävehof. Om det blir fler medaljer återstår att se.

– Just nu är fokus på nästa match mot Polen. Men självklart är det roliga matcher som väntar efter det. Jag ser fram emot slutspelet i både Europa och Sverige.

Vad gjorde Polen bra i första mötet?

– Jag tycker dem är bra på att trycka i andra fasen. Där har de duktiga kanter som springer bra. Sen är ju Sicko (Szymon) är en av världens bästa vänsternior. Han hoppar ju hur högt som helst.

Vad får du ut av de här landslagssamlingarna?

– Mycket, nu när jag fått spela mer och känna på spelarna. Man lär sig en hel del spelförståelse.

Vad kan ni förbättra från första mötet, utöver avsluten?

– Avsluten är inget man ska lägga för mycket fokus på. Vissa bollar studsar in, andra studsar ut. Men vi ska ta med oss försvarsspelet och bara gå in med gott självförtroende. Några fler kontringar kanske, avslutar Möller.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Armin Rauthner/Bildbyrån