Nyheter

Herr / 12 januari 2021

Finalspelet i VM 2023 spelas i Sverige

I morgon inleds herrarnas VM i Egypten och efter det lämnas arrangörsskapet över till Sverige och Polen som står som värdar för VM 2023. Nu är det slutgiltiga avtalet länderna emellan påskrivet. Finalen kommer att spelas i Stockholm. 

Det var 2015 som Internationella Handbollförbundet, vid sin kongress i ryska Sotji, tilldelade Sverige och Polen arrangörsskapet för herrarnas VM 2023, en turnering som spelas 11–29 januari det året.

Det blir första internationella mästerskapet i Polen sedan herrarnas EM 2016, medan Sverige stod som värd tillsammans med Norge och Österrike för EM 2020. Senast Sverige arrangerade ett VM var 2011 det de svenska herrarna kom fyra på hemmaplan.

VM 2023 i Sverige och Polen blir en organisatorisk utmaning då det för andra gången i historien – första gången sker i Egypten i det VM som startar i morgon – är 32 deltagande nationer. Avtalet som signerades i dag rör flera av de organisatoriska punkterna.

Sverige och Polen kommer att arrangera fyra grupper vardera i det inledande gruppspelet, två grupper vardera i huvudrundan, en vardera grupp i President’s Cup (för placeringarna 25–32). Polen kommer sedan att arrangera de avslutande matcherna i President’s Cup. Vad gäller turneringens öppningsmatch kommer den att spelas i Polen.

En semifinal kommer att spelas i Polen och en i Sverige medan final, bronsmatch, match om femtepris och match om sjundepris alla spelas i Sverige. Dessa matcher kommer att spelas i Stockholm.

– Tillsammans med våra vänner och kollegor i Polska Handbollförbundet hoppas vi att vi kan arrangera en fantastisk turnering, inte bara för fansen utan också för spelarna, rättighetsinnehavarna, domarna och alla andra som gör VM 2023 möjligt, säger  Fredrik Rapp, ordförande för Svenska Handbollförbundet.

– Handbollen växer stadigt som internationell sport med dedikerat stöd från Internationella Handbollförbundet. Deltagande lag kommer nu från hela världen till Sverige och Polen och vi ser verkligen fram emot att arrangera VM 2023.

Andrzej Krasnicki, ordförande i Polska Handbollförbundet:

– Överenskommelsen är ytterligare ett viktigt steg för VM-organisationen. Efter intensiva och konstruktiva diskussioner enades vi om uppgörelsen som definierar våra gemensamma åtaganden, handlingar och kostnader. Det här gör det enklare för oss att nu fatta organisatoriska beslut. Samarbetet med Svenska Handbollfröbundet går väldigt bra och med en gemensam vilja av vad vi vill uppnå. Vi är övertygade om att vi kan organisera ett fantastiskt och unikt VM tillsammans. Såväl vi som svenskarna har erfarenhet av att organisera stora internationella turneringar och jag tror att det här eventet kommer att vara ett utomordentligt skyltfönster för polsk handboll.

Lottningen till VM 2023 äger rum i Polen i juni 2022.

Foto: Bildbyrån