Nyheter

Herr / 7 november 2017

Förbundskaptensparet förlänger över OS 2020

För drygt ett år sedan presenterades Kristján Andrésson som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll och kort därefter Martin Boquist som assisterande. Nu har duon skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över EM på hemmaplan och OS i Tokyo 2020.
– Det var ett väldigt lätt beslut att fatta när möjligheten att fortsätta arbeta med ett spännande lag och en väldigt kompetent ledargrupp dök upp, säger Andrésson.

• • •

23 matcher, 16 segrar, två oavgjorda och fem förluster. Sjätteplats i VM 2017 och kvalificering till EM 2018. Det är Sveriges facit med Kristján Andrésson som förbundskapten och Martin Boquist som assisterande.
Nu står det klart att det kommer att bli betydligt fler matcher med duon vid rodret.
De nuvarande kontrakten går ut i sommar, men redan står det klart att Andrésson och Boquist stannar som minst till efter OS i Tokyo sommaren 2020. I januari samma år spelas också EM på hemmaplan.
– Först och främst har det varit ett väldigt lärorikt och roligt år och sedan har vi många roliga mästerskap framför oss. Vårt lag var det yngsta i VM i vintras och det ska bli oerhört inspirerande att fortsätta arbeta med spelarna såväl i EM i Kroatien i januari som framöver, säger 36-årige Andrésson.
Martin Boquist, som spelade 217-A-landskamper och bland annat vann VM- och EM-guld som aktiv, ser också fram emot fortsättningen.
– Vi som haft möjligheten att jobba med landslaget det senaste åren har fått en otrolig energi av det. Spelarna är hungriga och vill hela tiden bli bättre och det ska bli väldigt kul att följa dem på vägen mot ännu större framgånger, säger han.
Boquist kommer parallellt med uppdraget som assisterande förbundskapten att fortsätta uppföljningen av talanger på herrsidan.
Landslagschefen Lasse Tjernberg om förlängningen med förbundskaptensduon:
– Kristján och Martin har redan under sitt första år visat vilka skickliga ledare de är och de har format ett landslag som har satt sig i rejäl respekt hos alla motståndare. Från landslagskommitténs sida var det en självklarhet att erbjuda dem en förlängning och vi är glada att de valt att stanna, säger han.
Den 4 december presenterar Kristján Andésson den svenska EM-truppen vid en presskonferens i Stockholm. Laget samlas sedan den 2 januari och möter Ljubomir Vranjes Ungern i Jönköping den 6 januari och i Partille den 8 januari innan avresan till Kroatien sker den 10 januari. Två dagar senare står Island för motståndet i EM-premiären i Split.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån
Bildtext: Kristján Andrésson och Martin Boquist kommer att leda de svenska herrarna in i 20-talet.