Nyheter

Herr / 18 januari 2021

Fredric Pettersson: ”Blir en extremt tajt match”

18.00 på måndag kväll spelar Sverige gruppfinal mot värdnationen Egypten. Mittsexan Fredric Pettersson pekar ut Egyptens fysik som det stora hotet mot svensk seger.
– De kommer med mycket fart och tyngd. Vi måste stå upp och orka i 60 minuter, säger Pettersson. 

Såväl Sverige som Egypten kommer obesegrade till måndagens stormöte. Båda lagen har imponerat i gruppspelsmatcherna mot Chile och Nordmakedonien. Siktet från båda är inställt på full pott in i huvudrundan där möten med Ryska Handbollförbundets lag, Belarus och Slovenien väntar.

– Att få med sig fyra poäng i stället för två hade betytt massor för oss. Så visst är matchen viktig. Men den kommer bli väldigt tuff, berättar Fredric Pettersson som minns tillbaka på Sveriges matcher mot Egypten för ett år sedan.

– Då vann vi ju båda mötena med dem. Men de har lyft sig sedan dess. Det går faktiskt inte att jämföra tycker jag.

Bär Egypten på favoritskapet enligt dig?

– Nja, men förväntningarna ligger på dem. De har hemmamästerskap och då tillkommer en viss press. Jag hoppas att vi kan ta vara på den här möjligheten att stressa dem. Men det blir en extremt tajt match.

Hur mycket har du sett av Egypten i VM?

– Lite grann. De är väldigt fysiska och tempostarka. De använder sin tyngd bra. För oss gäller det att stå upp mot det och orka i 60 minuter. De kommer försöka trycka ner oss med sina tunga växlar.

Kommer ni klara av det?

– Absolut. Det är därför vi går på gym.

Fredric Pettersson är född och uppvuxen i Jönköping. Handbollsutbildningen började i anrika IK Cyrus innan han flyttade till Stockholm och Hammarby som 19-åring. Sedan 2018 spelar han för franska storklubben Montpellier där han har sällskap av stockholmaren Lucas Pellas.

– Jag trivs bra. Det är alltid kul att spela för en storklubb, även om det har varit fokus på annat än handbollen den här säsongen. Det har varit en hel del utegångsförbud och karantäner.

Precis som landslagskompisen Linus Persson trivs dock Pettersson i den franska ligan. Bland annat tack vare spelstilen som ställer krav på den individuella skickligheten.

– Det finns många individuellt skickliga spelare. Många gånger får man jobba man-mot-man. Men det är roligt att få gruffas lite. Fysiken och tempot går knappt att jämföra med det i Sverige.

Hur lyder din summering av segern mot Chile i lördags?

– Vi började stabilt bakåt. Men sedan tappade vi greppet lite och släppte in alldeles för många mål. 16 insläppta i paus är inte godkänt. Men i andra halvlek lyfte vi oss och gjorde jobbet. Vi löste situationen bra, samtidigt som vi fick en läropeng från första halvlek.

I landslaget är du och Max Darj en av flera mittlås-kombinationer. Hur tycker du att ert samarbete fungerar?

– Jo, det fungerar bra. Vi kompletterar varandra bra eftersom vi är två helt olika spelartyper. Än så länge finns det inget att klaga på.

Er match mot Egypten kommer spelas utan publik. Men är du nervös inför ett möte med värdnationen?

– Nej, det kan jag inte säga. Men hade det varit fulla läktare hade man varit nervös. Det är enormt tryck här nere. Jag minns semifinalen i U21-VM 2009 som Egypten spelade mot Danmark. Vi hade åkt ut i huvudrundan men i den semifinalen var det helt galen stämning. Jag kan bara tänka mig hur det hade låtit i fall de hade haft sin hemmapublik på läktarna nu, avslutar Pettersson.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån