Nyheter

Herr / 14 januari 2023

Fredric Pettersson om mästerskapsrutin

Sveriges andra match i gruppspelet står för dörren. För första gången någonsin ställs herrlandslaget mot Kap Verde, ett lag som slutade på andra plats i de afrikanska mästerskapen 2022. 

– Det är imponerande, konstaterar Fredric Pettersson. 

Linjespelaren Fredric Pettersson gör sitt åttonde mästerskap i VM. Med så mycket mästerskapsrutin är han en tillgång för det svenska laget.

– Man är mycket lugnare på plan och hetsar inte upp sig så mycket, svarar Pettersson på frågan hur mästerskapsrutin rent konkret kan se ut.

Petterssons moderklubb är IK Cyrus från Jönköping.

– Det var en man som heter Niklas Björk som fick mig att börja spela i Cyrus. Han var ungdomsledare i klubben och kände min mamma.

I dag representerar 33-åringen Fenix Toulouse i den franska högstaserien.

– Det spelas en snabb handboll i Frankrike. Det är många lag som gillar att trycka med väldigt individuellt skickliga spelare, vilket skapar många man-man situationer, berättar Pettersson som uppskattar den höga farten i dagens handboll.

– Ja, det gör jag. Det skulle jag säga är den stora skillnaden mellan dagens handboll och den handboll som spelades när jag gjorde A-landslagsdebut 2010.

Torsdagens VM-premiär i Scandinavium ramades in av massor av handbollsfrälsta ungdomar och barn.

Vad har möjliggjort din resa från ungdomsspelare i IK Cyrus till svensk A-landslagsspelare tillika proffs i Frankrike? Det är en resa väldigt många barn drömmer om…

– För min del har det nog varit viljan att träna och lära mig. När jag spelade i Hammarby i Stockholm hade jag ett jobb på ett lager i Nacka. Jag körde alltid egen träning innan jag åkte dit och jobbade. Jag är väldigt glad att jag offrade lite tid när jag ung.

Från själva premiären mot Brasilien minns Pettersson framför allt entrén.

– Det är absolut inspringet och nationalsången som ligger närmast på näthinnan. Ända sedan min debut i landslaget har det alltid varit speciellt att sjunga nationalsången.

Rent spelmässigt var Sverige trögstartade på torsdagskvällen. Men när slutsignalen väl ljöd i Scandinavium stod det 26–18 på resultattavlan i blågul favör.

– Man ska inte dra för stora växlar av vår prestation i första halvlek. Det var mycket premiärnerver. Vi var ofokuserade i våra avslut. Det är ingenting man behöver vara orolig för ska fortsätta, berättar Pettersson.

De svenska spelarna har sällan mött spelarna i Kap Verdes VM-trupp.

Bidrar det till en osäkerhet inför matchen?

– Ja, det kan det göra. Men vi ska in och göra vårt jobb oavsett.

Avkast mellan Sverige och Kap Verde sker klockan 20.30 i Scandinavium.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån