Nyheter

Herr / 7 mars 2023

Glenn Solberg inför landskamperna mot Spanien

Dubbla landskamper mot Spanien väntar Sveriges handbollsherrar i veckan. Först ut är onsdagens möte i Saab Arena i Linköping. Avkast sker klockan 19.10.

– Vi får hoppas på en jämn och fartfylld match. Både vi och Spanien kommer att testa lite nya saker, säger Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. 

Efter fjärdeplatsen i hemma-VM i januari är herrlandslaget samlade på nytt. Glenn Solbergs mannar ska matchas två gånger om i veckan i EHF Euro Cup. Möten med Spanien i Linköping och Jaen står på schemat.

– Vi får hoppas på en jämn och fartfylld match. Både vi och Spanien kommer att testa lite nya saker, berättar Solberg på tisdagens pressträff i Linköping.

Enligt förbundskaptenen har utvärderingsarbetet av VM 2023 ej gått i mål.

– Spelarna har haft ett tajt program i sina respektive klubbar och det har inte gått så lång tid sedan mästerskapet tog slut. Nu ska vi använda den här tiden tillsammans och utvärdera våra prestationer i VM. Under samlingarna i mars och april kommer vi att prata om vad vi ska bli bättre på.

Störst fokus på veckans träningar kommer att ligga på försvarsspelet.

– Vi vill stå bättre bakåt den här gången mot Spanien. I bronsmatchen i VM gjorde vi en svag andra halvlek och vi önskar en bättre försvarsmatch från oss den här gången. Vi vill också testa ett alternativ till det traditionella 6-0 försvaret. Sen har vi många nya spelare som vi vill se också.

EHF Euro Cup spelas mellan fyra direktkvalificerade lag till EM 2024. Turneringen avslutas i april, då Sverige möter Tyskland på hemmaplan i Kristianstad samt Danmark på bortaplan i Herning.

– Vi har fyra matcher på oss den här våren som vi kan testa lite saker som vi vill bli bättre på. Det är inte ofta vi får såna här tillfällen. Det finns mervärden utöver själva resultatet,, även om vi självklart går för att vinna matcherna.

Truppen till veckans landskamper mot Spanien innehåller tre debutanter i form av Sebastian Karlsson, Hampus Olsson och Gustav Davidsson. Även Felix Möller, Elliot Stenmalm, Isak Persson och Andreas Lang, som tillsammans har spelat 16 A-landskamper, är uttagna.

– Som förbundskapten är man tacksam för det fina jobbet som har gjorts i svensk klubbhandboll. Det är kul att kunna ge nya spelare chansen i A-landslaget. Bredden i svensk handboll ser fortsatt bra ut.

Nyttan av att möta toppmotstånd som Spanien ska ej underskattas, menar Solberg avslutningsvis.

– Det är givande för unga spelare att försöka hantera spelare som Alex Dujshebaev och Joan Canellas som båda är extremt rutinerade och spelat flertalet mästerskapsfinaler. Spanien har en väldigt tydlig spelfilosofi som visar sig gång på gång vara svår att stoppa. Förhoppningsvis gör vi det bättre som lag den här gången jämfört med VM.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån