Nyheter

Herr / 12 januari 2023

Glenn Solberg: ”Inte lätt att kartlägga Sverige”

I kväll inleds VM för svensk del. Det betyder också att Glenn Solberg går in i sitt fjärde mästerskap som svensk förbundskapten. 

– Vi har en spelfilosofi som är tydlig för alla spelare. Sen är det spelarnas kreativitet som avgör i sista tredjedelen, förklarar Solberg. 

Den gamla norska mittnian Glenn Solberg erkänner att det är lite fjärilar i magen inför den stora premiäraftonen i Scandinavium i Göteborg:

– Det är lite spänt. Man vill gärna komma igång nu, säger Sveriges förbundskapten på onsdagens pressträff.

Inför VM har Sverige spelat två landskamper mot Serbien. Den första slutade med blågul uddamålsseger (35–34), medan Serbien vann måndagens returmöte i Halmstad med två bollar (28–30).

– Vi spelade ett bra anfallsspel i båda matcherna. Men försvarsmässigt fattades det 5-10 procent. Om vi ska vara riktigt bra bakåt måste vi jobba 100 procent. Annars räcker det inte, fortsätter Solberg som dock påpekar att det är i premiärmatchen mot Brasilien som allvaret börjar.

– Det är den 12 januari alla har i huvudet.

Vad är det då för typ av motstånd som väntar Sverige i torsdagens premiär? Enligt Solberg sticker Brasiliens linjespelare Rogerio Moraes ut:

– Moraes är en väldigt bra linjespelare. För vår del blir det extremt viktigt att kunna stå kompakt bakåt. Alla fyra försvarare i mitten ska bara jobba efter boll hela vägen och stå tätt. Det blir viktigt att hantera hans spärrar.

Under upptakten till VM har Brasilien spelat sex träningsmatcher. De har förlorat fem av dem – enda segern kom mot USA.

– Jag tyckte de gjorde en bra match mot Norge. Speciellt i första halvlek, som de ledde i perioder med tre mål. De är ett bra lag.

Totalt har Solberg lett det svenska landslaget i 41 landskamper. På frågan om hans landslag har blivit mer kartlagda nu svarar han följande:

– Jag upplever inte det. Vi utvecklas och har gjort så hela vägen. Jag känner inte att det är lätt att kartlägga Sverige. Vi har en spelfilosofi som är tydlig för alla spelare. Sen är det spelarnas kreativitet som avgör i sista tredjedelen. Det är svårt för motståndarna att veta vilket läge Jim Gottfridsson ska ta.

Hur har lagets utveckling tagit sig uttryck under det gångna året?

– Man kunde se tydligt i landskamperna i oktober att vi har ännu större fart i spelet, speciellt i kontringsfasen. Vi löper ännu mer med hela laget. Sen tycker jag att spelarna har tagit steg rent fysiskt.

Avkast i VM-premiären mellan Sverige och Brasilien sker klockan 20.30 i Scandinavium i Göteborg.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån