Nyheter

Herr / 16 oktober 2022

Hampus Wanne: ”Kommer bli fantastiskt”

Efter torsdagens triumf i Tyskland höjs nu ribban för det svenska herrlandslaget. Match mot Danmark i Scandinavium blir en tuffare uppgift, menar vänstersexan Hampus Wanne. 

– Jag håller Danmark som ett av de absolut bästa lagen. Det blir en väldigt rolig och utmanande match, säger Wanne inför söndagens prestigemöte. 

Sverige och Danmark möttes så sent som i våras i Malmö Arena. Då gick danskarna segrandes med 31–23. Hampus Wanne, som på söndag gör sin 67:e A-landskamp, minns tillbaka på vad som fällde Sverige i det mötet.

– Vi hade svårt att göra mål på dem. Det blir en nyckel för oss nu. Vi måste luckra upp deras försvar och ha enkla lösningar på deras drag, säger Wanne.

Att Danmark håller världsklass är ingen underdrift. Förra året vann de VM och slutade tvåa i OS. I VM besegrade de just Sverige i finalen.

– Jag håller Danmark som ett av de absolut bästa lagen. De har allt egentligen. Det blir en väldigt rolig och utmanande match.

I torsdags lyckades Sverige vinna mot Tyskland på bortaplan med 37–34. En imponerande bedrift sett till publiktrycket i Mannheim och kvaliteten på det tyska landslaget. Spelmässigt visade de blågula herrarna upp ett härligt anfallsspel med bra bollsläpp.

– Det kändes bra hela vägen. Vi hade stolpe ut i början av matchen men vi fortsatte tro på vårt spelsystem. Vi är såpass trygga i vår spelidé så anfallsspelet är mer självklart nu. Segern gav oss en boost i självförtroendet som definitivt kommer att behövas mot danskarna, fortsätter Wanne, som själv gjorde fyra mål i Mannheim.

Under sommaren bytte Wanne klubbadress från SG Flensburg-Handewitt till FC Barcelona. Den katalanska storklubben har vunnit EHF Champions League elva gånger, fler än någon annat klubblag.

Hur skulle du beskriva din första tid i Barcelona?

– När man tränar så tränar man verkligen. Det är långa och krävande träningspass. Samtidigt förser klubben en med allt man behöver för att kunna prestera på högsta nivå. Man börjar långsamt förstå tyngden i klubbmärket och vad det innebär att representera den här klubben. Det är en väldigt familjär klubb, vilket är imponerande med tanke på storleken. Jag är bara en handbollsspelare men jag har ändå träffat fotbollspresidenten två gånger. Det säger rätt mycket.

 

Känner du av någon press i klubblaget?

– Ja, men det gör alla landslagsspelare. Vi lever med press varje match. Jag försöker tänka att det fortfarande bara är handboll. Sen är det spännande att börja om lite från noll. Jag kan inte språket och jag har inte uppnått något med klubben, vilket kan jämföras lite med säkerheten jag kände i Flensburg och säkerheten jag känner i landslaget. Det var något jag sökte efter, berättar Wanne som gick till Barcelona tillsammans med landslagskollegan Jonathan Carlsbogård.

Avkast mellan Sverige och Danmark sker klockan 16.00 på söndag i Scandinavium i Göteborg. Omkring 9 000 biljetter är sålda och det förväntas en mäktig atmosfär. För göteborgaren Hampus Wanne, som missade hemma-EM 2020, blir upplevelsen något alldeles extra.

– Det kommer bli fantastiskt. Under veckan har vi tränat gym på Katrinelund där jag gick gymnasiet en gång. Det är coolt när man får komma tillbaka till gamla miljöer och minnas tillbaka. På den tiden drömde jag om det här och nu är det vardag konstigt nog. Det ska bli riktigt coolt med familj och vänner på läktaren på söndag, avslutar Wanne.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån