Nyheter

Herr / 1 augusti 2021

Hampus Wanne laddad för finalreprisen

Det står mycket prestige på spel när Sverige och Danmark avslutar gruppspelsfasen i OS. Grannländerna gör upp direkt om förstaplatsen i grupp A. Sverige behöver vinna med sex bollar för att gå förbi Danmark och Egypten.

– Det är alltid roligt att möta ett grannland. Jag tror danskarna är lika sugna som vi på den här matchen, säger Hampus Wanne.

Vänsterkanten Hampus Wanne har hittills haft ett strålande OS. 27-åringen ligger i toppen av den totala skytteligan och hann med att göra 13 mål i premiären mot Bahrain.

Ändå tycker Wanne att det finns en hel del att förbättra i avslutslägena.

– Jag själv har haft lite hårda avslut, mer än vad jag brukar ha. Jag kan bara tala för mig själv men det känns som att man vill för mycket. Man lurar sig själv och tar i. Men nu tycker jag vi ser framsteg för varje match. Förhoppningsvis är det en tidsfråga tills det släpper för oss.

Vad är din analys av fredagens förlust mot Egypten?

– Jag tycker ändå det är en okej prestation. Har motståndarna en målvakt med 45% i räddningsstatistik är det inte lätt att vinna en handbollsmatch. Vi kom till fina lägen men var för lättlästa i avslutningsmomenten.

Under söndagseftermiddagen svensk tid väntar en spännande VM-finalrepris mot Danmark. Nikolaj Jacobsens gäng är obesegrade i Tokyo med fyra raka segrar i bagaget.

– Jag tycker Danmark är favoriterna i OS. De har en rutinerad trupp och har visat i gruppspelet att de är i bra form, fortsätter Wanne.

Ni båda är redan klara för kvartsfinal. Hur stor är motivationen inför matchen?

– Det är inget snack om det. Alla i det här laget tar varje landskamp på största allvar. Det är alltid roligt att möta ett grannland. Jag tror danskarna är lika sugna som vi på den här matchen.

Målbäst i det danska laget är storstjärnan Mikkel Hansen. Likt Wanne noteras Hansen för 29 mål i OS. Enligt Wanne är spelintelligente Hansen det stora hotet.

– Det råder ingen större tvekan om det. Jag tror inte man kommer få fram en spelare som Mikkel Hansen någonsin igen. Hans kastarm och spelförståelse gör det omöjligt att läsa honom. Han är väldigt svår att stoppa. Men det ska bli kul att möta han.

Hur ska ni få stopp på Danmarks 7-6 som var en bidragande faktor till deras seger i VM-finalen mot er i vintras?

– Vi ska kolla på video ordentligt och se vad tränarna lägger upp för taktik. Vi kan inte stoppa allting men försöka ge våra målvakter så goda chanser som möjligt att rädda.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån