Nyheter

Dam | Herr / 20 maj 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

Det blev bland annat guldfirande både i Stockholm och Kiel i helgen – här är en sammanfattning av helgens matcher med de svenska landslagsspelarna.

Emma Fernis var en av de stora hjältarna när Sävehof i går tog sitt 14:e SM-guld efter att för tredje matchen i rad besegrat Skuru och därmed vunnit finalserien med 3–0 i matcher. Fernis skickade in kvitteringen till 24–24 med 13 sekunder kvar att spela och tog därmed matchen till förlängning. Där avgjorde hon med 27–26-målet, hennes femte i matchen. Hon och landslagskollegan Olivia Mellegård gjorde för övrigt flest spelmål av alla i matchen (fem). Fernis var den spelare som samlade ihop högst MEP-poäng i de tre tre finalerna (11,30).
I mästarlaget återfinns också Johanna Ahlm, som gjort 141 A-landskamper, 460 mål och nio mästerskap för Sverige, och nu spelade sin sista match i karriären och blev fyramålsskytt. Även landslagsmeriterade Elin Hallagård (två mål, sju assist) och Johanna Forsberg (ett mål) kan titulera sig svenska mästarinnor igen.
I Skuru, som vände underläge och ledde finalen med två mål med 90 sekunder kvar av ordinarie matchtid, hade landslagsspelarna Alexandra Bjärrenholt och Mathilda Lundström det tyngre med ett 1/3 respektive 0/2.
Jessica Ryde fyllde 25 år i lördags men fick inte en finalseger i present. Hennes Herning-Ikast föll borta i den första danska finalen mot Esbjerg med 20–28. Ryde gjorde vad hon kunde, räddade fyra av nio skott (44%). Andra matchen spelas i morgon.
Svensklaget Köpenhamn tog i fredags gruvlig revansch på seriesegraren Odense och vann den andra bronsmatchen med hela 35–27. Johanna Bundsen vann målvaktsmatchen klart med 41 i räddningsprocent och framåt var dagens födelsedagsbarn Linn Blohm var hundraprocentig framåt (6/6). Jenny Alm gjorde sju mål och tre assist i sin sista hemmamatch i karriären. Hanna Blomstrand och Marie Wall spelade inte. Den avgörande bronsfajten spelas i Odense på fredag.
Den rumänska ligan avslutades i helgen och CSM Bukarest med Sabina Jacobsen och Nathalie Hagman (ett mål) bortabesegrade Baia Mare med 32–25. Det blev dock inger ligaguld för Bukarest då de slutade på samma poäng som Ramnicu Valcea. Bukarest hade bättre målskillnad totalt, men då infördes möten avgör vid samma slutpoäng är Valcea ny mästare.
Lukas Nilsson och förre landslagskaptenen Niclas Ekberg kan titulera sig EHF-cupmästare efter att ha besegrat Viktor Östlunds Holstebro i semifinalen (32–26) och Mattias Zachrissons Füchse Berlin (26–22) i finalen. Ekberg gjorde flest mål i både semifinal (6) och final (4) medan Nilsson svarade för fyra fullträffar i semin och två i finalen. Zachrisson gjorde tre mål i 24–20-segern mot Porto i semin och lika många i finalen mot Kiel, medan Östlund gjorde ett mål i semin mot Kiel, men blev mållös i bronsmatchen (26–28) mot Porto.
Alexander Morsten, som förra veckan blev uttagen till landskamperna mot Japan i juni, får spela i högstaligan i Danmark även kommande säsong. Hans Kolding hade satt sig i ett prekärt läge och riskerade nedflyttning, men de lyckades besegra Tønder i den avgörande matchen med 33–28 efter två mål på två avslut av den svenske linjespelaren.
I Japan kommer Sävehofduon Oskar Sunnefeldt och Gzim Salihi att landslagsdebutera. Om de gör det som färska svenska mästare återstår att se, men deras Sävehof leder i alla fall med 1–0 i matcher i finalserien mot Alingsås HK. Sunnefeldt var en av matchens bästa spelare och svarade för sju mål medan Salihi var mållös. Alingsås Felix Claar, som också ska med till Japan, hade en tyngre dag med ett mål och två assist.
Såväl tyska som franska ligan, där många svenska landslagsspelare återfinns, har haft spelledigt i helgen med har mängder av matcher på onsdag och torsdag den här veckan. Då fortsätter även det danska slutspelet.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån