Herr / 22 juni 2019

Herrarna avslutade säsongen med ny seger

Andra matchen på tre dagar mot Japan i Tokyo – och liksom i torsdags blev det svensk seger. Sverige var aldrig i underläge och vann matchen med hela 36–25 efter 18–12 i halvtid.

• • •

Säsongen är över för de svenska herrlandslagsspelarna. I dag spelades den sista matchen och Japan, som förbereder sig för hemma-OS nästa år, tog emot i Tokyo.
Sverige inledde matchen på samma sätt som senast med Tobias Thulin i kassen, en sexmetersupställning med Alfred Ehn, Oscar Bergendahl och Jonas Samuelsson, en niometerslina med Viktor Östlund, Felix Claar och Jack Thurin samt lagkaptenen Philip Henningsson som försvarare i stället för Thurin.
Den svenska högersidan var lyckosam i den första halvleken där både Samuelsson, som inledde målskyttet i matchen, och Thurin gjorde flera mål vardera. Liksom i segermatchen i torsdags (30–25) spreds målskyttet på måna svenska spelare.
Vid 6–3 till Sverige tog Japans isländske förbundskapten Dagar Sigurdsson timeout och fick viss positiv effekt med två raka reduceringsmål, men sedan drog Sverige ifrån igen och ledde med sex bollar i paus. Tolv minuter in i den andra halvleken var ledningen nio mål och till slut blev blev det elva som skilde lagen åt, 36–25.
Tobias Thulin var skicklig i målet och det svenska kontringsspelet fungerade bra som en följd av det. De fyra kantspelarna gjorde tillsammans 18 mål, högernian Jack Thurin som fick dra ett tungt lass eftersom Gzim Salihi inte kunde spela efter en bristning, var målbäst med sju fullträffar.
– När vi fick koll på deras annorlunda anfallsstarter och snabba avslut så tycker jag att vi stod bra bakåt. Vi tryckte bra och gjorde många mål på kontringar och andrafas, det är alltid lättare att göra mål där än att stå och stångas, säger Thurin.
– Sen slutade vi aldrig att jobba och det gjorde att vi kunde dra ifrån på slutet. Vi löste också deras försvarsspel med både punkt och 3–2–1 på ett bra sätt.
Kommande två landskamper för herrlandslaget spelas i oktober, motståndare och spelorter blir officiellt på tisdag. Det är de enda två matcherna innan truppen till EM på hemmaplan i januari ska tas ut.
JAPAN–SVERIGE 26–36 (12–18)
Japan: Tokuda Shinnosuke 7, Agarie Yuto 6, Hiroki Motoki 4, Anri Remi Doi 3, Yoshino Tatsuki 2, Shibayama Yukihiro, Kitazume Asumi, Adam Yuki Baig.
Sverige: Jack Thurin 7, Lucas Pellas 5, Alfred Ehn 5, J0nas Samuelsson 4, Christopher Hedberg 4, Viktor Östlund 3, Oscar Bergendahl 3, Oskar Sunnefeldt 3, Felix Claar 2.
Utvisningar, Japan: 0 x 1 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Ota Tomoko & Shimajiri Mariko, Japan.
Publik: 1 485 (Tachikawa Arena, Tokyo).
Text: Daniel Vandor