Nyheter

Herr / 5 januari 2019

Imponerande storseger mot Ryssland

Sverige gjorde det mesta rätt i den första träningsmatchen inför VM. Mitt under den pågående Hallbybollen spelade Blågult skjortan av Ryssland och bjöd de välfyllda läktarna i Jönköping på handbollsgodis. Slutresultatet skrevs 29–18 (14–7).
– Vi fick en bra genomkörare idag med fartfyllt anfallsspel, menade åttamålsskytten Niclas Ekberg.

• • •

En tveksam, blågul inledning satte Sverige i tidigt underläge. Men sakta men säkert växte sig Sverige in i matchen. Efter elva minuter kvitterade man till 5–5 genom Hampus Wanne. Mikael Appelgren fick därefter allt mer hjälp av försvaret och stängde igen butiken bakåt fullständigt.
Ryssland hade synnerligen stora problem att ta sig förbi det stabila hemmaförsvaret. Mittförsvaret med Max Darj och Kim Ekdahl Du Rietz stod oerhört bra bakåt. Faktum var att Ryssland gick mållöst i över femton minuter under den första halvleken, varpå Sverige stack ifrån ordentligt i målprotokollet.
– Vi inledde matchen lite nervöst framåt. Sedan klev vi på bättre och står bra i försvarsspelet, kommenterade Kim Ekdahl Du Rietz i paus, som fick priset som fansens favorit efter slutsignal.
Sverige gick ut i halvtidspaus med en sjumålsledning 14–7. Med frisk omsättning bland utespelarna imponerade Sverige och spelade med en härlig skärpa och noggrannhet.
– Vi fick en bra utdelning i första och andra fas. Det känns skönt att få en sådan här bra start på samlingen. Vi gjorde vårt jobb idag, berättade en nöjd Niclas Ekberg.
Niclas Ekberg blev även bäste målskytt i Sverige. Fem av hans åtta mål kom genom straffkast. Resterande mål var ett resultat av fint, tålmodigt anfallsspel där Sverige rullade ut det ryska försvarsspelet och hittade fina luckor på kanten.
I den andra halvleken fullföljde Sverige sin insats exemplariskt. Ryssland lyckades aldrig hota Sveriges ledning. Istället växte den sig bara större och större. Segersiffrorna skrevs till slut 29–18.
– Jag är jättenöjd med försvarsinsatsen idag. Det var en god attityd bland spelarna, menade förbundskaptenen Kristján Andrésson.
Imorgon väntar ny match mot Ryssland. Avkast i Halmstad Arena är 18.00. Därefter får Blågult fyra dagars vila innan VM sätts igång på fredag kväll mot Egypten.
SVERIGE–RYSSLAND 29–18 (14–7)
Sverige: Niclas Ekberg 8, Mattias Zachrisson 4, Kim Ekdahl du Rietz 3, Jerry Tollbring 3, Fredric Pettersson 2, Simon Jeppsson 2, Jim Gottfridsson, Hampus Wanne, Lukas Nilsson, Mikael Appelgren, Kim Andersson, Linus Arnesson, Anton Lindskog.
Ryssland: Gleb Kalarasj 3, Timur Dibirov 3, Alexander Sjkurinskij 3, Dmitrij Kiselev 3, Roman Ostasjtjenko 2, Dmitrij Kiselev, Sergej Kosorotov, Vitalij Komogorov, Sergej Gorpisjin.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Ryssland: 6 x 2 min.
Domare: Mads Dahl Hermann & Jesper Madsen, Danmark.
Publik: 7 000 (Kinnarps Arena, Jönköping).
17 januari: Ungern (20.30)
De tre bästa lagen från gruppen går vidare till huvudrundan i Herning. De två bästa lagen i huvudrundan spelar semifinal i Hamburg. Final och bronsmatch spelas i Herning.
Text: Olof Ericson