Herr / 23 januari 2024

Ineffektivt Sverige föll stort mot Norge

Sverige avslutade huvudrundan i Hamburg med en storförlust. Slutsiffrorna mot Norge skrevs till 33–23 (15–12).
– Vi ville vinna matchen men det märktes verkligen att vi inte kom upp i intensitet. Vi ska vara det bättre laget men vi går in med en inställning som jag inte tycker är okej, kommenterade Jim Gottfridsson efter slutsignal.

Tisdagskvällens match mellan utslagna Norge och semifinalklara Sverige var betydelselös och hade ingen effekt på tabellställningen i grupp 2.

Inledningsvis höll lagen jämna steg i målprotokollet. Efter 20 spelade minuter ledde Norge med 10–9. Sverige hade stora problem med Norges kantspelare. Sammanlagt gjorde Alexandre Blonz och Kristian Bjørnsen nio mål under den första halvleken.

Sverige, som inte riktigt hade ställt in siktet i avslutsfasen, låg under med 12–15 i paus. Norge vann kontringsmatchen i första halvlek och var överlag mycket noggrannare med boll. Sverige å andra sidan var ofokuserade, vilket resulterade i kostsamma tekniska fel.

– Vi har inte skärpan just nu. Det är lite tekniska fel och misstag. Det känns som att vi inte får bollen dit vi vill, sade Hampus Wanne under halvtidsvilan.

Andra halvlek var ingen vidare ur svensk synvinkel. Norge utökade snabbt ledningen till 19–13 efter 35 spelade minuter. Och på de första 14 minuterna i andra halvlek gjorde Norge 9–5 på Sverige, vilket gav ställningen 25–17 på jumbotronen i Barclays Arena.

Sverige var i ärlighetens namn aldrig nära att vinna mot Norge ikväll. Periodvis var de chanslösa mot de snabba norrmännen, som inte bara sprang sönder Sverige. De knäckte svenskarna i sitt försvarsspel också.

– Vi lyckades inte få upp laget på den nivå som krävdes idag. Det var helt enkelt inte bra nog, summerade förbundskapten Glenn Solberg efter matchen.

– Det var vi som lag som inte fungerade idag, fortsatte Solberg.

Slutsiffrorna skrevs 33–23 (15–12). Ett fartfyllt Norge vann mycket välförtjänt mot ett väldigt ineffektivt Sverige.

För Blågult gäller det nu att ladda om batterierna. På fredag klockan 17:45 spelar de EM-semifinal mot de regerande olympiska mästarna Frankrike. Sverige och Frankrike möttes i VM-semifinal i fjol i Stockholm. Då vann Frankrike 31–26. Räkna därför med ett revanschsuget Sverige i Lanxess Arena i Köln på fredag.

NORGE–SVERIGE 33–23 (15–12)

Norge: Alexandre Blonz 11, Kristian Bjørnsen 5, Tobias Grøndahl 5, Simen Lyse 4, Harald Reinkind 3, Magnus Gullerud 3, Erik Toft, Petter Øverby.
Sverige: Lukas Sandell 4, Andreas Nilsson 3, Max Darj 3, Hampus Wanne 2, Daniel Pettersson 2, Karl Wallinius 2, Eric Johansson, Oscar Bergendahl, Felix Claar, Sebastian Karlson, Jim Gottfridsson, Lucas Pellas, Jonathan Edvardsson.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 5–4, 15 min: 6–7, 20 min: 10–9, 25 min: 13–10, 30 min: 19–13, 35 min: 19–13, 40 min: 21–15, 45 min: 25–17, 50 min: 29–18, 55 min: 31–20, 60 min: 33–23.