Nyheter

Herr / 24 oktober 2019

”Inställningen är att vinna båda matcherna”

Mattias Zachrisson och Niclas Ekberg är inte tillgängliga – då är Daniel Petterson det mest rutinerade kortet på högersexpositionen i landslaget och drömmer om att få uppleva EM på hemmaplan i januari.

– Det är ett stort mål och hade varit en stor ära, säger 27-åringen.

• • •

Han plockades upp i A-laget i Eskilstuna Guif av Kristján Andrésson för tio år sedan. Nu har Daniel Pettersson även slagit sig in i landslaget under ledning av just Andrésson.

När Sverige i helgen tar emot Island i Kristianstad (fredag) och Karlskrona (söndag) är det Daniel Pettersson och unge Valter Chrintz som representerar Sverige på högerkanten. Chrintz har två A-landskamper från i april i år, Pettersson är den mer rutinerade av de två med 15 matcher för Sverige och ett par säsonger i Bundesliga bakom sig.

Han har tagit stora kliv i Magdeburg och är en respekterad startspelare i Bundesliga. Förra säsongen fick han svenskt sällskap i form av Albin Lagergren, till den här säsongen blev svenskduon på planen en svensktrio då Tobias Thulin anslöt från Redbergslid (dessutom finns tidigare landslagsmålvakten Tomas Svensson i klubben som assisterande tränare och målvaktstränare).

– Det är förstås väldigt skönt att ha landsmän i laget och jag trivs bra tillsammans med båda. Det är bra socialt och en trygghet att ha dem där.

Hur är de på planen? 

– Albin är en väldigt duktig handbollsspelare som gör det enkelt för alla han spelar med. För ”Thulle” är det ett nytt land, liga och språk, vi försöker hjälpa honom så mycket det går. Han har visat vilken hög nivå han håller och var en av de stora anledningarna till att vi slog Kiel på hemmaplan (Kiels enda poängförlust).

Matcherna mot Island är de enda två innan den svenska EM-truppen presenteras (preliminärt den 4 december). En trupp Daniel Pettersson gärna skulle vara med i.

– Klart att jag har som mål att få spela mitt första mästerskap på seniornivå, att det dessutom är på hemmaplan gör att det är en ännu större morot, säger den tidigare U-världsmästaren.

Vad betyder matcherna mot Island i helgen? 

– De är viktiga för oss för att vi ska kunna bygga vidare på vårt spel och inställningen är förstås att gå in och vinna båda matcherna och spela bra handboll så att vi kan ta med oss en go känsla inför mästerskapet.

Matcherna i Kristianstad i morgon börjar 19.00. På söndag är det avkast i Karlskrona 16.00. Båda matcherna sänds på TV10 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån