Nyheter

Herr / 8 mars 2023

Isak Persson: ”Sätts i svårare situationer”

22-årige Isak Persson är uttagen som en av tre högersexor i Sveriges trupp till veckans landskamper mot Spanien. Sedan i somras spelar Lundapågen för tyska Bergischer HC. 

– Jag har mognat som handbollsspelare sedan jag kom till Tyskland, berättar Persson. 

De flesta i Handbollssverige känner nog igen Isak Persson från tiden i de två Lundaklubbarna H43 och Lugi HF. Högerkanten har H43 Lund som moderklubb och representerade föreningen fram tills sommaren 2018, då han 17 år gammal bytte blåvitt mot vinrött. Därefter blev det fyra framgångsrika säsonger i Lugis A-lag, där han säsongen 2020/21 vann skytteligan i Handbollsligan med 177 gjorda mål.

Succén i Lugi och Handbollsligan gjorde att Persson lockade till sig intresse från utlandet. Bland annat tyska Bergischer HC, som sedan sommaren 2022 är Perssons klubbadress.

– Jag har mognat som handbollsspelare sedan jag kom till Tyskland. Förhoppningsvis är jag lite smartare och lite bättre fysiskt. Det ger mycket att möta så bra spelare som i Bundesliga. Att spela på så hög nivå varje vecka har gjort mig gott. Man sätts i svårare situationer jämfört med spelet i Handbollsligan.

I Bundesliga ligger Bergsicher på elfteplats i tabellen.

– Det är väldigt jämnt i tabellen, så det är svårt att säga exakt hur vi har presterat. Det har gått lite upp och ner för laget. Ibland har det inte funkat alls. Men vi börjar hitta mer stabilitet i laget. Om vi kan komma upp några hack i ligan är vi nöjda.

I Tyskland utses ligamästaren genom ett rakt seriespel. Inget slutspel, med andra ord.

– Slutspelet i Sverige är ju grymt kul. Men den raka serien funkar i Tyskland i och med att det är så bra matcher hela tiden. Det finns ingen lätt match. Man måste alltid vara där till 100%. Sen kan det lite tråkigt mot slutet när man inte har så mycket att spela om. Men jag tycker den raka serien funkar.

I Handbollsligan ligger Perssons gamla lagkamrater i Lugi på jumboplats. I måndags föll de hemma mot Ystads IF efter stor dramatik på slutet.

– Jag har sett nästan varje match den här säsongen. Självklart lider jag med Lugi. Speciellt när det blir som igår, när de gör en så bra match men inte får med sig någonting. Det är tufft.

I veckan kommer Sveriges högerkanter att ställas mot Spaniens vänsterkanter. Bland annat Daniel Fernandez i Stuttgart.

– Jag har mött honom den här säsongen och vet hur ruggigt snabb och skicklig han är. Det är alltid roligt att möta bra spelare, berättar Persson som gläds åt att vara med i A-landslaget igen.

– Det är grymt roligt. Detta är en riktigt härlig grupp att vara i, fortsätter högersexan som A-landslagsdebuterade i januari 2022 och spelade EM i Ungern och Slovakien.

Lägger du mest fokus på försvarsspel eller anfallsspel inför en stor match?

– Försvarsspel skulle jag säga. Det är det viktigaste för mig i alla fall. Det gäller att verkligen veta hur man ska agera och välja bakåt som etta. Jobbet är ju att göra det så svårt som möjligt för motståndarnas kantspelare och ytternia.

Vad utgör en bra kantförsvarare, så kallad etta?

– Att man är så jobbig som möjligt hela tiden och aggressiv. Speciellt för mittnian när han ska göra sitt spelval. Sen är det svårt att hela tiden göra rätt val. Om man ska gå ut och störa på nio meter eller om man ska gå in och skära av vinkel.

Vad har hänt med människan Isak Persson sedan flytten från Lund?

– Ganska mycket tror jag. Jag bodde ett år hemifrån i Lund innan jag flyttade. Det var ganska viktigt. I början var det mycket nytt när man kom till Tyskland. Det var lite svårt att fullt ut fokusera på det man är där för att göra, nämligen spela handboll. Men nu när allt funkar utanför plan är det enklare att fokusera helt på handbollen.

Bejakar du något fritidsintresse?

– Min lagkamrat Peter Johannesson har fått med mig på lite golf. Det är ganska gött att ha vid sidan av plan nu när det förhoppningsvis blir lite bättre väder.

Vad har du i handikapp?

– Det är inte värt att nämna, skrattar Persson avslutningsvis.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån