Nyheter

Herr / 24 januari 2023

Jim Gottfridsson om bredden i det svenska landslaget

Sverige kommer mycket formstarka till onsdagens kvartsfinal mot Egypten. Sex raka segrar i Scandinavium talar sitt tydliga språk. 

– Det har aldrig hänt innan att jag har spelat sex matcher i ett mästerskap utan en plump i protokollet, berättar Sveriges poängkung Jim Gottfridsson. 

Med 19 mål och 36 målgivande passningar (55 poäng) leder Jim Gottfridsson Sveriges interna poängliga i överlägsen stil. Sett till antal gjorda mål är dock fördelningen jämnare. Tio av 15 utespelare i den blågula VM-truppen har gjort tio eller fler mål.

Flest mål har 22-årige Eric Johansson (27 mål) gjort.

– Det spelar ingen roll vem som gör mål. Jag vet hur bra alla spelare är individuellt och det är ingen individuell prestation som förvånar mig, berättar Jim Gottfridsson som erkänner att starten på årets mästerskap är unik.

– Det har aldrig hänt innan att jag har spelat sex raka matcher i ett mästerskap utan en plump i protokollet. Vi har tagit lärdom av tidigare mästerskap. Vi har spelat väldigt bra än så länge. Men nu är det vinna eller försvinna. En plump på onsdag innebär att vi är ute.

Innebär en ren utslagsmatch mer press på er spelare?

– Nej, vi ska spela den handbollen som vi vill oavsett vilken typ av match det är. Vi är självsäkra och trygga i den här gruppen. Annars hade vi inte gått vidare från gruppspelet och huvudrundan i Göteborg.

Vad säger du om bredden i det svenska landslaget?

– Att det är den största och bästa bredden som jag har upplevt i ett mästerskap. Man får inte glömma att kredda Solberg (Glenn) här. Han har tagit ut nästan samma trupp sedan VM 2021. Han har plockat spelare som fungerar bra ihop och lyckats bygga ett landslag som fungerar som ett riktigt lag.

Sverige, som avslutade huvudrundan i söndags, har en extra vilodag jämfört med kvartsfinalmotståndet Egypten.

Är den extra vilodagen en fördel för er?

– Man kan vända det där myntet fram och tillbaka. Egypten är ett rutinerat landslag som har spelat mästerskap innan. De tänker nog inte att de har gått miste om en vilodag. Jag tror inte att det spelar så stor roll, menar Gottfridsson som är fostrad i IFK Ystad.

Hur mår kropparna inför onsdagen?

– Bra. Eftersom vi har bytt runt ganska friskt och fördelat jämnt på speltiden, skulle jag vilja säga att vi är så fräscha som möjligt inför onsdagens batalj.

På onsdag klockan 20.30 möts de regerande Europamästarna Sverige och de regerande afrikanska mästarna Egypten i VM-kvartsfinal.

– Egypten är ett lag med väldigt tungt hoppskytte. De har ett köttigt och hårt försvar. Att de lyckades slå Kroatien med nio bollar visar på en styrka.

Senast Gottfridsson och det svenska herrlandslaget spelade i Stockholm var den 16 juni 2019, då man mötte Österrike i Hovet. Då skrevs publikantalet till 5 321 åskådare.

På onsdag väntas betydligt fler svenskar komma och kolla på landslaget.

– Jag hoppas att vi fyller arenan och att det svenska folket kan sluta sig samman. Det är något vi verkligen behöver på onsdag. Förhoppningsvis blir stämningen i Tele2 Arena lika fantastisk som i Scandinavium. Vi ska göra allt för att gå vidare, avslutar ”Gotte”.

SVERIGES INTERNA SKYTTELIGA

1. Eric Johansson, 27 mål
2. Hampus Wanne, 25
3. Lucas Pellas, 21
4. Niclas Ekberg, 19
4. Jim Gottfridsson, 19
6. Daniel Pettersson, 17
7. Felix Claar, 16
8. Albin Lagergren, 14
9. Oscar Bergendahl, 13
10. Jonathan Carlsbogård, 11

SVERIGES INTERNA ASSISTLIGA

1. Jim Gottfridsson, 36 målgivande passningar
2. Eric Johansson, 19
3. Albin Lagergren, 15
4. Felix Claar, 14
5. Jonathan Carlsbogård, 13
6. Lukas Sandell, 10
7. Olle Forsell Schefvert, 5
7. Linus Persson, 5
7. Daniel Pettersson, 5
10. Hampus Wanne, 4

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån