Nyheter

Herr / 13 januari 2024

Jonathan Carlsbogård: ”Blir bara roligare och roligare”

Efter premiärsegern 29–20 mot Bosnien och Hercegovina i torsdags är de svenska handbollsherrarna redo att ta sig an gruppspelets andra motståndare: Georgien. 
– Drömscenario är vinst och två poäng. Och kanske att man får göra något mål, säger Jonathan Carlsbogård. 

Stämningen är god i den svenska EM-truppen efter premiärsegern i Mannheim. Försvar- och målvaktsspelet var på plats och även om de bosniska spelarna gav Blågult en rejäl utmaning lyckades Sverige vinna med nio bollars marginal.

– Vi pendlade mycket i vår prestation, samtidigt som Bosnien gjorde en bra match. De var fysiska och starka och gjorde mycket rätt, berättar Jonathan Carlsbogård.

– Men till slut blev det en siffermässigt enkel vinst, fortsätter vänsternian som inför lördagens uppgift mot EM-debutanterna Georgien vet vad han vill se för typ av spel.

– Bra försvarsspel och snabbt omställningsspel. Vi vill att bollen flyger på framåt. Sen kommer det alltid finnas en motståndare som vill förstöra den rytmen, men det är något som vi vill åt.

Jonathan Carlsbogård är fostrad i plantskolan Kärra HF. Mellan 2013 och 2018 utvecklades han ytterligare i Redbergslids IK, innan han spenderade fyra år i tyska Lemgo. Sedan 2022 spelar han för Barcelona.

– Det är väldigt stort att få dra på sig Barcelona-tröjan varje träning och varje match. Det är något man drömde om när man var liten. Det är en ära.

Hur vill du jämföra hösten i Barcelona 2023 kontra hösten 2022 som var din första?

– Jag har fått ett ännu större förtroende. Både i försvar- och anfallsspel. Jag trivs bra och det blir bara roligare och roligare. Det är roligt.

Carlsbogårds Barcelona, där även Hampus Wanne befinner sig, ligger etta i sin Champions League-grupp med nio vinster och en förlust.

Hur ser ambitionerna ut inför vårsäsongen?

– Vi har en bra utgångspunkt i CL. Vi vill nå plats ett eller två för att undvika en åttondelsfinal och vi ska göra allt vi kan för att lösa det. Sen får vi se hur långt vi kan ta oss. Det blir också viktigt att undvika skador så mycket som möjligt. I Barcelona vill vi vinna allt, varje säsong. Det är dit vi vill och det vi kämpar för.

Hur skiljer sig kravbilden i Barcelona mot den du hade i Lemgo?

– Man ska göra sitt jobb varje dag, och så ser det väl ut på vilken annan arbetsplats som helst. Sen är det väl en liten högre kravställning i Barcelona. Nivån är ju högre.

Vad har varit höjdpunkten utanför plan i EM såhär långt?

– Dagen vi fick se Koenigsegg-anläggningen och familjedagen. Det har väl varit höjdpunkterna. Men sen är det härligt att bara vara med laget. Det är en jäkligt fin grupp och vi har roligt tillsammans.

Hur ser ditt drömscenario ut inför lördagen?

– Vinst och två poäng. Enkelt.

Inga egna mål?

– Man kan väl får göra något kanske. Men sålänge vi vinner.

Carlsbogård svarar på fem frågor om mat: 

Vilken är din favoritfrukt?

– Äpple.

Vilken är din favoritdryck?

– Vatten.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Köttbullar med potatismos och lingon. 

Vilken är din favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Spanien?

– Paella. 

Hur bra är du på att laga mat?

– Medel. 

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån