Nyheter

Herr / 25 januari 2023

Jonathan Carlsbogård: ”Det talar för deras fördel”

Sverige laddar för VM-kvartsfinal i handboll. På onsdag kväll klockan 20.30 drabbas Sverige och Egypten samman i Tele2 Arena i Stockholm.

– Det ska bli inspirerande att spela inför så mycket folk, säger Jonathan Carlsbogård, som aldrig har spelat en landskamp i Stockholm tidigare. 

Handbolls-VM i Sverige och Polen är inne på sin sista vecka. Idag onsdag inleds slutspelsfasen. Genom utslagsmatcher på onsdag, fredag och söndag ska en världsmästare koras. 

För Sveriges handbollsherrar väntar kvartsfinal mot de afrikanska mästarna Egypten. Lagen möts i jättearenan Tele2 Arena i Stockholm – en arena som i fotbollssammanhang rymmer drygt 30 000 åskådare. Under handbolls-VM är publikkapaciteten satt på 22 000 åskådare. 

– Det blir första gången jag spelar en landskamp i Stockholm. Det ska bli inspirerande att spela inför så mycket folk, säger vänsternian Jonathan Carlsbogård på tisdagens pressträff. 

Under måndagen fick de svenska landslagsspelarna chansen att kliva ut i Tele2 Arena och känna på handbollsplanen. 

– Det var fräckt såklart. Det är en galet stor arena, fortsätter Carlsbogård som mer spänning ser fram emot att möta Stockholmspubliken på onsdag kväll.

Tror du att atmosfären i Tele2 Arena kommer nå upp till samma nivåer som Scandinavium i Göteborg?

– Det återstår att se. Göteborg har varit otroligt bra. Men stockholmarna är ju dubbelt så många. Det talar för deras fördel. 

Medan Sverige kommer obesegrade till kvartsfinalen har motståndarna Egypten en färsk femmålsförlust i bagaget. I måndags föll de med 25-30 mot Danmark i Malmö Arena. 

– De kommer att vara revanschsugna efter den förlusten. För oss gäller det att komma upp på en väldigt hög nivå om vi ska klara av Egypten. De är ett väldigt duktigt handbollslag, vilket de har visat i de senaste turneringarna. 

Sett till fysik, tyngd och genombrottskraft är det få spelare som slår Egyptens niometare på fingrarna. 

– Ja, de är extremt tunga i sina satsningar i anfall. De är också individuellt skickliga. Bakåt har de ett aggressivt och rörligt försvarsspel, lyder Carlsbogård analys. 

Desto närmare hemmanationen Sverige kommer medaljmatcher, ju större blir intresset från media och det svenska folket. Under måndagen och tisdagens pressträffar var pressuppbådet stort. 

– Det är kul såklart med ökat intresse för oss och för sporten. Det visar på att vi gör något bra. 

Har du fått många hälsningar under hemma-VM så här långt?

– Ja, det blir ju ett gäng såklart. Det är många människor som man springer på på stan eller på hotellet. Många hör av sig via sms eller sociala medier. Det är jättekul och jag försöker göra det bästa utav det, berättar Carlsbogård som kommer att ha sin familj från Kärra, samt sin fästmös familj från Partille, på läktarplats på onsdag. 

– De kommer hela vägen från Göteborg upp till huvudstaden. Det ska bli kul att dela den här upplevelsen med dem. 

Det svenska landslaget gjorde resan från västkusten till ostkusten under måndagen. På tåget upp till Stockholm satt Carlsbogård, som till vardags spelar i FC Barcelona, och pluggade spanska. 

– Bättre sent än aldrig. Jag har varit lite slarvig med språkinlärningen hittills och kände att det var dags att ta tag i det nu. Jag och min tjej köpte varsin bok hos en bokhandlare i Barcelona. I min bok finns det bilder på alla glosor, så det är lite roligare läsning än ett vanligt lexikon. Förhoppningsvis ger det resultat. 

Carlsbogård är lagkamrat med landslagskollegan Hampus Wanne i Barcelona. 

Vem i landslaget behärskar det spanska språket bäst?

– Vår målvaktstränare Tomas Svensson. Utan tvekan. Han är helt överlägsen. Men ”Apel” (Michael Apelgren) och Glenn (Solberg) kan lite också. Sen har vi ett gäng som läste lite i skolan. Tyvärr ligger Wanne fortfarande steget före mig. Jag ska försöka få ändring på det, skrattar Carlsbogård som gör sitt fjärde seniormästerskap.

Har du något drömscenario på onsdag? 

– Vinst och avancemang till semifinal. Enkelt. 

Om du gör 15 mål också…

– Det låter ju bra. Men vinst är det enda som räknas. Jag kan sitta på läktaren om det är så. 

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån