Nyheter

Herr / 5 januari 2024

Jonathan Edvardsson: ”Vill att det ska synas på plan”

De regerande Europamästarna Sverige är samlade igen och redo att ta sig an ett nytt mästerskap. Jonathan Edvardsson är en av tre mittnior i truppen och ser minst sagt fram emot det som komma skall.
– Vi är en grupp med mycket kvalitetet. Vi är ett jäkla bra gäng, vilket vi ska försöka få ut på banan, säger Edvardsson inför fredagens landskamp mot Japan. 

Sveriges herrlandslag i handboll inleder mästerskapsmånaden i vanlig ordning med två träningslandskamper. Denna gången är det Japan som står för motståndet. På fredag klockan 16.00 i Jönköping samt på söndag klockan 16.00 i Ängelholm.

– Vi kommer ha stort fokus på oss själva. Eftersom vi har ett stundande mästerskap tror jag att det kommer vara övergripande mest tänk på våra spel, säger 26-årige Edvardsson, till vardags i tyska Hannover-Burgdorf.

Edvardsson är en av tre Sävehof-produkter i truppen. Under julveckan var han hemma i Partille.

– Det var roligt att få vara hemma igen och se så många bekanta ansikten. När man bor utomlands blir man extra glad när man får komma hem och träffa familj och vänner under mellandagarna. Samtidigt har man ju blicken fäst mot mästerskapet. Jag är spänd och laddad, berättar Edvardsson som var med 2021 när Sverige tog VM-silver i Kairo samt 2022 när Sverige vann sitt femte EM-guld i Budapest.

I fjol var han dock bröstskadad, vilket ledde till att han missade hemma-VM. Istället fick ”Jonte” och Valter Chrintz representera herrlandslaget på Idrottsgalan i Globen. Herrlandslaget var nominerat till årets lag samt till Jerringpriset.

– Det var en ära att representera laget på det sättet. Självklart ville man att hela laget skulle vara där, men de hade ju samling och match i hemma-VM. Det var synd att vi inte gick därifrån som segrare, men det var ett stort ögonblick för mig att få lyfta svensk handboll.

Skadeperioden varade från november 2022 till slutet av vårsäsongen 2023.

– Just nu är det bara asroligt att få spela handboll. Jag vill att det ska synas på plan.

EM börjar inte förrän nästa vecka, men vad talar för att ni ska försvara EM-guldet från 2022?

– Vi är en grupp med mycket kvalitet. Vi är ett jäkla bra gäng, vilket vi ska försöka få ut på banan. Vi har bra erfarenhet av mästerskap och är bra på att lyfta varandra, både i med- och motgång. Dyker det upp vissa saker löser vi det tillsammans.

Edvardssons kontrakt med Hannover sträcker sig till 2025.

– Allt börjar sätta sig. Jag förstår mer tyska och trivs bra i miljön.

Märker du av ett stigande handbollsintresse i Tyskland, där EM ska spelas?

– Ja, det måste jag säga. Det började att bubbla lite innan jag åkte hem över jul. Det var mer publik på matcherna och mer media på våra träningar. Förhoppningsvis blir det ett häftigt mästerskap. Jag hoppas att vi får bra stöttning hemifrån. Det finns inget bättre än att ha det egna svenska stödet, menar Edvardsson som avslutar med en liten hälsning till de svenska supportrarna:

– Så långt är det inte till Tyskland.

Avkast i matchen mellan Sverige och Japan sker klockan 16.00 fredag 5 januari i Jönköping.

IK SÄVEHOF-PRODUKTER I EM-TRUPPEN

Jonathan Edvardsson
Simon Möller
Sebastian Karlsson

Edvardsson svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Banan.

Vilken är din favoritdryck?

– Färskpressad apelsinjuice.

Vilken är din favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Tyskland?

– Jag vet inte om jag har anammat det tyska köket så bra. Currywurst med pommes kanske. Men jag lagar hellre svensk husmanskost.

Vilken är din favoriträtt inför match?

– Det beror lite på vad man hittar hemma. Men jag gillar fisk med ris.

Hur bra är du på att laga mat?

– För min ålder helt okej. Medelbra.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån